Descoperire fabuloasa in Dunare

Un fragment din bordul unei ambarcațiuni a fost descoperit săptămâna aceasta în Dunăre, pe raza satului tulcean Sfântu Gheorghe, iar arheologii au stabilit că obiectul provine de la o navă otomană, ce datează, cel mai probabil din secolul al XVIII-lea.

Fragmentul a fost descoperit întâmplător și recuperat din Dunăre în timpul unei operațiuni de dragare, fiind ulterior înmânat specialiştilor de la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale. Arheologii spun că epava din care provine fragmentul ar putea data din secolul al XVIII-lea sau din a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Artefactul se află într-o starea bună de conservare şiar putea furniza informații despre navigația la gurile Dunării din acea perioadă.

„Avem de a face cu o descoperire excepțională, în primul rând prin prisma rarității acestui gen de bunuri arheologice —până în prezent unicat în sectorul Dunării Inferioare”, se arată într-un comunicat al DJC, citat de stiri.tvr.ro. Bunul arheologic va intra în proprietatea statului și urmează să fie dat în administrare unei instituții de specialitate. El ar putea fi încadrat în categoria Tezaur — bunuri culturale de importanță excepțională.

Artefactul este în prezent păzit de Garda de Coastă,si au fost luate măsuri de protecție împotriva variațiilor de umiditate și temperatură şi urmează să fie transportat la Tulcea pentru tratamente de conservare primară.

4 gânduri despre “Descoperire fabuloasa in Dunare

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.