Fara prea multe formalitati

Baal HaSulam, Introducere în Cartea Zohar, Articol 21: Nu fiti dezorientati de filozofi care spun ca esenta sufletului este o substanta intelectuala si ca ea nu exista decât prin conceptele pe care le învata, prin care creste si ca ele sunt chiar esenta sa.

Conform filozofilor, nevazând decât aceasta lume, vom atinge si ceva spiritual. Pe ce baza gândesc astfel? Pe baza rationamentului. Ei nu cunosc si nu studiaza natura, ci doar scolastica din propria lor minte si deci, evident, nu au o cunoastere reala. Domeniul lor este imaginar, nu se bazeaza pe nici un studiu empiric si în limitele teoriei.

Prin urmare, punctul de vedere filozofic asupra sufletului uman este: ”Daca vom reflecta si vom dezbate asupra sufletului, suntem în contact cu el”.

Pe de alta parte, cabalistii explica faptul ca totul este o mare minciuna. Nimeni în lumea noastra nu are suflet. Pentru a obtine sufletul, trebuie sa obtinem proprietatea daruirii care este deasupra dorintei noastre, deasupra naturii noastre. Cel care a înteles asta poseda suflet, cel care nu, nu are.

În continuare, noi trebuie sa întelegem ce este existenta actuala pe care o numim “viata”. Oricum, nu exista nici o legatura între dorintele noastre actuale si suflet. La urma urmei, sufletul este dorinta de a darui si nu se poate raporta la noi. În perceptia noastra, trebuie sa separam cele doua parti printr-un adevarat “zid de fier”.

Fie totul într-o persoana se bazeaza pe cele pamântesti, dorintele “animalice”, fie ea se gaseste de cealalta parte si le controleaza.

În acest caz, toate actiunile lor nu sunt comparabile cu dorinta de a darui, cu posibilitatea de a darui. Aceasta dorinta, aceasta actiune este numita suflet, care creste urcând cele 125 de trepte ale scarii spirituale.

Puritatea intenţiei

Întrebare: Existe nişte măsurători sau revelaţii care să ne arate puritatea intenţiilor noastre?

Răspuns: Adevăratele tale intenţii nu sunt cunoscute, nici măcar ţie, iar alţii cu siguranţă nu le cunosc. Astfel, înţelepciunea Cabala se numeşte înţelepciunea ascunsă, partea interioară a lumii, deoarece ea vorbeşte despre ceva ce nu este revelat în lumea noastră.

Cum putem să ne determinăm intenţiile? Încearcă să faci totul în grup, cu intenţii bune şi, gradual, vei începe să simţi cum îi minţi pe ceilalţi şi pe tine însuţi, şi te vei bucura de asta, pentru că este revelarea adevărului.

Mai mult, asta îţi spune că nu numai că ai avut şi anterior intenţii rele, iar acum se descoperă adevărată lor esenţă, dar şi în viitor ele vor rămâne la fel. Aşadar, ce este de făcut? Trebuie să cerem să avem intenţii bune.

Astfel, începem să facem acţiuni bune pentru grup, încercăm să muncim cu intenţia corectă. Ca rezultat, ajungi la concluzia că tot ce faci este în propriul interes.

Acesta este rezultatul corect, descoperi adevărul. Şi chiar dacă nu te simţi confortabil, trebuie să îi mulţumeşti Creatorului şi să ceri ca de acum El să îţi dea oportunitatea să faci lucrurile corect. Apoi, ţi se dă intenţia corectă.

Data viitoare când faci ceva pentru grup, ţi se va arăta din nou că ai avut o intenţie greşită şi, din nou, la fel, avansezi. În această avansare în cicluri, descoperi constant în tine incorectitudinea intenţiilor, dar le descoperi de fiecare dată la un alt nivel.

Desigur, nu este o situaţie plăcută. Totuşi, datorită sprijinului general, prin inspiraţia comună, prin înţelegerea că numai aşa avansăm, vei vedea că aceasta este o minunată bătălie internă. În final, din toate aceste senzaţii conflictuale, omul începe să se înţeleagă, să înţeleagă lumea şi să îl înţeleagă pe Creator.

 

 

Un gând despre “Fara prea multe formalitati

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.