Ingredientele potrivite pentru preparatul potrivit
Ceea ce coacem poate determina ce tip de făină ar trebui să utilizăm. O plimbare pe culoarul supermarketului îmi amintește că există mai multe tipuri de faina pentru panificatie pe piață din care putem alege. Cum sărbătorile de iarnă au sosit, gospodinele sunt în căutarea celor mai bune ingrediente pentru a impresiona invitații cu preparatele lor. Făina este, de pildă, unul dintre produsele nelipsite de pe listele de cumpărături, în special în această perioadă. Pe lângă globulețele așezate cu grijă în bradul de Crăciun și aranjamentele care ne transpun în spiritul de sărbătoare, bucatele tradiționale au și ele menirea lor în casele românilor. Baneasa faina este o marcă de top de pe piața noastră, care a obișnuit în decursul a 3 decenii consumatorii cu produse de calitate, oferind o varietate de sortimente de baneasa faina pentru obținerea multor preparate.
Nu multă lume se întreabă, de pildă, care ar fi diferența dintre tipurile de făină. Însă, aluatul sau foietajul nereușit al unui preparat este influențat în mod direct de alegerea acestui ingredient. Cu alte cuvinte, este foarte important să folosim tipul de făină potrivit preparatului pe care dorim să îl facem. Pentru a decide care tip este cel mai bun pentru felul de coacere pe care ni-l dorim, ajută să înțelegem că făina este alcătuită din carbohidrați, amidon și proteine. Dintre aceste trei substanțe nutritive, proteina are cea mai mare importanță pentru bucătar. Proteinele din grâu sunt proteine care formează gluten, iar cantitatea și calitatea acestora determină modul în care va funcționa făina în bucătărie.
Pe lângă tipul de făină, și alegerea ouălor poate influența gustul și aspectul preparatelor tale. Ouăle conțin o mulțime de nutrienți valoroși, iar calitatea acestora poate fi determinată ușor de culoarea gălbenușului. De regulă, cu cât gălbenușul are o culoare mai intensă, cu atât oul este mai bogat în substanțe nutritive. Pentru preparatele de sărbători, ouăle de țară sunt cele mai recomandate, acestea conferind bucatelor un aspect mai plăcut și un gust mai intens.
În plus, savoarea preparatelor poate fi îmbunătățită și prin folosirea untului în locul margarinei. Untul este mai consistent și mai sănătos decât margarina și oferă bucatelor un gust aparte fiind ușor sărat.
Un alt pont cunoscut de gospodinele din întreaga lume este adăugarea unui praf de sare în mâncare. O linguriță rasă de sare este crucială în bucătărie și chiar va face diferența în gustul final al preparatului. Alături de apă, sarea este ingredientul prezent în aproape toate preparatele, chiar și în cazul deserturilor.
Este un lucru cunoscut faptul că succesul unui preparat în bucătărie depinde în mare măsură de alegerea ingredientelor. Oricât de pricepuți am fi în combinarea ingredientelor și indiferent de câtă îndemânare dăm dovadă în bucătărie, forma finală a preparatului nostru spune multe despre noi. Pe lângă gust, savoare sau aromă, o gospodină adevărată știe întotdeauna că secretul stă și în aspectul pe care îl are mâncarea. Prin urmare, un detaliu atât de mic cum este alegerea tipului de făină, spre exemplu, va face mereu diferența.