Spam-ul de credite cu citate din Biblie

Organizațiile micilor creditorii privați, care se află adesea în imposibilitatea de a concura la acelaşi nivel cu campaniile de marketing de succes ale marilor bănci multi-naționale recurg adesea la trimiterea de e-mail-uri, potrivit celor de la Kaspersky. Frecvent, aceste mesaje servesc drept acoperire pentru organizații ale căror servicii se dovedesc a fi mult de multe ori costisitoare decât se specifică in mesajul publicitar.

Escrocheriile obişnuite de pe Internet includ, de asemenea, spam-ul de credit. Cu scopul de a colecta informații despre victimă, acestea pretind că oferă asistenţă pentru obținerea unui împrumut și solicită fie o parolă a sistemului bancar on-line, fie codul de verificare al cardului, fie pașaportul sau datele de contact ale utilizatorului. Aceste informații pot fi folosite, de exemplu, pentru întocmirea unor documente false.

Experții Kaspersky Lab explică pericolele care se ascund în spatele ofertelor de împrumut trimise  ca mesaje spam, în special în cazul în care utilizatorii răspund la acestea, și oferă câteva sfaturi utile pentru utilizatori, pentru a nu deveni victimele acestor organizații financiare fără scrupule și ale escrocheriilor de pe Internet.

Instrumentul preferat al creditorilor frauduloşi:

1. Phishing-ul – încercarea de a fura datele financiare ale unui utilizator folosind pagini web false care imită formatul oficial de cerere de la bănci bine-cunoscute.
2. Fişierele malware ataşate care imită formularele de cerere pentru împrumuturi sau contracte de credit aprobate.

Aţi răspuns la un mesaj de spam? Inbox-ul vi se va umple cu şi mai multe mesaje spam

Orice răspuns la un e-mail de tip spam, chiar dacă nu menţionează o intenție de a utiliza serviciile oferite în mesajul publicitar, le dă spammerilor certitudinea că adresa de e-mail există într-adevăr și este utilizată în mod activ (unii spammeri trimit mesaje către liste de adrese generate aleatoriu). Drept urmare, numărul de mesaje publicitare trimise la contul de e-mail „expus” va crește semnificativ.

„Observăm faptul că infractorii apelează la tot felul de trucuri pentru a înşela utilizatorii”, a declarat Maria Vergelis, Spam Analyst în cadrul Kaspersky Lab.

Unii expeditori se prezintă drept organizaţii de caritate sau religioase, care îi ajută pe cei nevoiași. Astfel de mesaje pot conține chiar şi citate din Biblie, pentru a părea mai convingătoare. Alții doresc să atragă clienți potențiali, promițându-le sume mari de bani (uneori până la câteva milioane de euro în numerar), care ar urma să fie oferite într-o perioadă scurtă de timp (de la câteva ore, până la câteva zile), fără nici un gaj sau garanții, sau fără adeverinţă de venituri și cu un număr minim de documente. Rețineți că orice încercare de a deschide un contract atașat poate duce la infectarea sistemului și pierderea de date stocate pe hard disk”, a explicat Maria Vergelis.

Sfaturile experţilor Kaspersky:

  • Nu introduceți datele personale pe site-uri care par suspecte;
  • Nu completaţi formulare HTML livrate de către expeditori necunoscuți, în special în cazul în care computerul nu este protejat de un program antivirus care poate identifica prompt și bloca link-uri frauduloase;
  • Nu furnizaţi datele personale către terțe părți şi nu iniţiaţi corespondența cu privire la aspecte financiare cu „creditori” necunoscuţi;
  • Nu rulaţi fișiere executabile şi nu deschideţi fişiere atașate, în special arhive și documente de la expeditori necunoscuți (în cazuri extreme, puteţi face acest lucru doar după ce primiţi un verdict de siguranță de la programul antivirus).

sursa: yahoo.news

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.