Grecia, da semne ca iese din criza economica

Grecia isi revine dupa trei ani de criza economica.
Grecia, dupa trei ani de criza, da semne ca si-ar reveni. In luna decembrie, inflatia a fost una pozitiva, de 0,4%, punand astfel capat declinului preturilor inregistrat in cei trei ani de criza economica si politica, potrivit datelor oferite Autoritatile elene pentru Statistica, calculate conform standardelor europene, relateaza Bloomberg.

Pentru luna noiembrie, preturile de consum in Grecia au scazut cu 0,1%, dar analistii anticipasera pentru luna decembrie o crestere a preturilor de 0,2%.

Inflatia din Grecia este inca un pas catre revenirea la normalitatea economica, a Greciei, dupa una din cele mai negre perioade de turbulente din istoria economica a acestei tarii, cresterile fiind alimentate de noile taxe pe vanzari, introduse in luna august, in cadrul celui de-a treilea program de salvare.
„Creşterea se datorează aproape exclusiv majorării taxelor indirecte, care au urcat de la 13% la 23% pentru multe produse de bază”, a declarat Ilias Lekkos, economistul sef de la Piraeus Bank in Atena.

Grecia a depasit in acest fel media zonei euro, unde preturile de consum au avansat in luna decembrie cu un ritm anual de 0,2%.

Cele mai mari majorari, de preturi in Grecia, au avut loc la alimente si bauturi ne-alcoolice, cu 2,7%. Tarifelor hotelurilor, cafenelelor si restaurantelor, s-a majorat cu 2,5%.

Principalul efect deflationist a venit din partea costurilor suportate de gospodarii, intre care cel al agentului termic, care a scazut cu 3,8%.

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.