Helikon, o școală europeană în Călărași

Acest articol este preluare din cotidianul Observator de Calarasi.

În ce stadiu de dezvoltare se află Helikon?

Școala Helikon este, după 6 ani, un complex educațional, alcătuit din grădiniță, un ciclu complet primar și gimnazial. Anul acesta, prima generație de elevi ai clasei a VIII-a susține examenul de Capacitate, după regulile naționale, în centre de examinare, alături de ceilalți elevi din țară. Începând cu anul școlar următor, Helikon se va extinde cu o clasa a IX-a de liceu, urmând completarea lor până la clasa a XII-a de la un an la altul.

Ce este tradițional și ce este altfel la Helikon?

Tradițional: Școala și grădinița urmează regulile naționale, sunt monitorizate de Ministerul Educației și Inspectoratul școlar, copiii se pot transfera legal de la o școala la alta, participă la concursuri și olimpiade naționale, într-un cuvânt, este o școală integrată în sistem ca orice altă școală de stat. Echipa de profesori, educatoare și învățătoare provine din sistemul național. La Helikon au fost invitați să lucreze profesori pasionați și competenți, cu experiență și reputație foarte bună în Călărași. Manualele sunt cele agreate de Minister, ritmul de parcurgere a materiei este același.
Altfel: Copiii învață în sistem bilingv. Încă de la grădiniță și continuând la toate clasele, Limba engleză se studiază zilnic. Începând cu clasa I, copiii au ore zilnice de învățare scris-citit în limba engleză, în paralel cu orele de abecedar. Echipa de limbă engleză este alcătuită din 5 profesori, dintre care unul este vorbitor nativ, profesor calificat din Manchester, Marea Britanie. Copiii învață în regim complet de studiu: programul de 8-10 ore include 2 mese principale și 2 gustări, supraveghere permanentă și multă disciplină. Toți elevii Helikon își fac temele la școală, sub îndrumarea profesorilor. Programul de după-amiază seamănă mult cu atmosfera de la meditații: toți copiii au sprijin, sunt corectați și ajutați să recupereze, dacă au probleme, sau să se pregătească pentru concursuri și olimpiade școlare. În același program intră și o ofertă de cluburi, valabilă în mod egal pentru toți copiii: dans, sport, alte limbi străine, informatică, pictură. Toți elevii Helikon pleacă acasă cu temele făcute, corectate. Toți elevii fac sport, iși petrec pauzele în aer liber și sunt încurajați să evolueze.

De ce ar alege părinții o alternativă privată?

Școlile de stat pun accent pe conținuturi și capacitatea fiecărui copil de a le reda. În școlile naționale contează mult notele și reputația individuală de elev fruntaș al clasei. La Helikon accentul cade pe ce știe copilul să facă, pe cum știe să aplice, să gândească, să argumenteze și mai ales pe cum știe să lucreze în echipă. Încercăm să pregătim copiii pentru lumea de mâine. Ne interesează mai puțin nevoia de a ne compara unul cu celălalt. Căutăm să formăm alte calități în timpul orelor de clasă: să transmitem pasiuni și preocupări adevărate, să îi facem pe copii autonomi și responsabili. Nu prea mai credem în educația de la gât în sus. Pentru ca ne petrecem multe ore alături de copii, suntem atenți la caracterul și sufletul lor. Îi implicăm în multe activități de tip proiect, în echipă, în multe dezbateri și cercetări de grup.

Totuși ce rezultate palpabile are școala?

Anul acesta avem trei copii la olimpiada națională. Adică trei copii care au ieșit primii pe județ la Chimie, Istorie și Matematică, la clasele V-VIII. La matematică deja avem medalia națională de argint. La clasele I-IV, participăm la toate concursurile locale. Deși avem o clasă pe fiecare nivel, avem mereu copii medaliați, la toate clasle. Un procent de peste 30 % din copiii noștri ocupă mereu primele locuri. Dar nu asta e neapărat important. Cred că marile reușite sunt legate de majoritatea copiilor de medie. Copiii care s-ar fi pierdut poate în clasle numeroase de la stat sunt astăzi copiii în care am investit foarte mult ca să îi aducem într-o zonă de confort academic și emoțional. Una dintre cele mai mari reușite ale școlii este că toți elevii vin la școală de plăcere și au dezvoltat pasiuni, sunt competenți și au încredere în sine. Școala Helikon are parteneriate cu școlile de excelență IRSCA, Infospeed, Consiliul Britanic și se bucură de o largă recunoaștere în
țară, printre alte școli partenere.

Dar la grădiniță?

Grădinița primește și copii foarte mici, de la 1 an. Acolo sunt anii de aur, în care se învață cel mai mult. Lucrăm cu doi adulți simultan în clasă. Căutăm să facem din fiecare zi de grădiniță un eveniment extraordinar de învățare. Suntem atenți să nu plictisim copiii, să nu-i lăsăm să se joace repetitiv aceleași lucruri sau să facă aceleași operații de cântat-colorat-recitat. Lucrăm foarte mult, prin joc, pe gândirea logică, expresivitate, comunicare și creativitate. Programul nostru de grădiniță este să trimitem la clasa Pregătitoare copii foarte ambițioși, curioși, mereu în vervă și dornici să afle mai mult.

Care sunt planurile de viitor?

De la anul înființăm liceu. Elementul de noutate va fi că, deși vom respecta regula împărțirii real-uman, nu vom limita copiii la aceste alegeri. Vom lucra suplimentar după programe Cambridge la Știiințe, Economie, Matematică, Limbi străine și Istorie. Ambiția noastră este ca absolvenții Helikon să țintească spre cele mai bune facultăți din lume. Deja avem consultanți din UK pentru selectarea traseului școlar sau a carierei copiilor noștri. Vom lucra la CV-ul lor pe ceea ce pune accent acum Europa în formarea tinerilor: excelență academică recunoscută internațional, activități comunitare și de proiect, capacitatea de a dezvolta pasiuni, de a-și susține convingerile. Am încercat, de-a lungul anilor, să le reducem copiilor tendința de a se raporta doar la autoritate, dependența de note sau condiționarea în învățare. Am încercat, pe cât posibil, să-i învățăm să se automotiveze și să își găsească un drum în viață, pe bază de pasiune și interes autentic.

Cum se susține financiar o școală ca Helikon?

Școlile private din România nu sunt ajutate de stat. Se autofinanțează 100%. În cazul nostru, din taxele școlare. Ele susțin salariile, chiria, bucătăria și consumabilele. Extinderea și investițiile se asigură, pe cât se poate, tot din taxe școlare. Într-un cuvânt, școala Helikon crește doar pe baza unei comunități de aprox. 150 de familii care au ales să investească altfel în educația copiilor lor. Beneficiul lor este multiplu: iși știu copiii în siguranță toată ziua, la program organizat și echilibrat, știu că echipa de profesori face tot posibilul să scoată ce e mai bun din fiecare copil. Nu au grija meditațiilor, a supravegherii, a mesei echilibrate și a programelor extracurriculare. Intr-o taxă de 900-1000 de lei intră tot, fără costuri suplimentare.
Într-un cuvânt, Școala Helikon este școala unei comunități de părinți care a ales să sprijine un proiect de educație ”all-inclusive”, dar și un model de învățare aliniat cu cele mai actuale cerințe europene

Interviu realizat cu Oana Moraru- Owner la Helikon Calarasi

2 gânduri despre “Helikon, o școală europeană în Călărași

  1. One of the main reasons why we are determined to keep our daughter in Helikon: „Copiii care s-ar fi pierdut poate în clasele numeroase de la stat sunt astăzi copiii în care am investit foarte mult ca să îi aducem într-o zonă de confort academic și emoțional.” And we see the results!

    Apreciază

  2. Ar trebui sa ne simtim parinti norocosi ca un om ca Oana,dintr-un colt de tara, doreste atat de mult bine copiilor nostri! Imi place determinarea, viziunea si misiunea ei salvatoare cu final fericit: viitori adulti sanatosi psihic, emotional si social

    Apreciază

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.