Absorbția de fonduri europene din anul 2020

Mareața absorbție de fonduri europene din anul 2020, potrivit datelor disponibile pe site MFE a însemnat un plus de doar 450 milioane euro în anul 2020 față de 2019.
Astfel, pe primele 10 luni ale anului 2020 România a absorbit 5,47 miliarde euro, cu doar 450 milioane euro mai mult decat in perioada similară a anului 2019.
Asta in condițiile unei flexibilizări importante a procedurilor de absorbtie la nivelul Comisiei Europene și permiterii relocarii unor sume de peste 2 miliarde euro, adresate combaterii efectelor pandemiei de SARS-CoV-2.
Mai mult decât atât cresterea de absorbție este de fapt inertiala provenind din angajamentele incheiate anterior anului 2020.
Mai este de punctat faptul ca din cele 5,47 miliarde euro, 3,05 miliarde euro reprezintă bani pentru agricultură, adică este absorbție făcută pe mecanisme consolidate in ultimii ani(agricultura a fost mereu fruntașă la absorbtie având instituții performante si sisteme de gestiune foarte bine puse la punct).
Nu voi intra in detalii pe programele operationale aflate în coordonarea MFE că este de plâns serios.
În concluzie, efectul managerial al guvernului Orban este aproape nul, singurele reușite fiind trompetismul, gargara si jocul de imagine.
În acest context, crede cineva ca nepriceputii acestia vor putea creste ritmul absorbtiei astfel încât acesta sa se dubleze incepand cu anul 2021, ajungând la minim 10 miliarde euro anual?
Utopie.

Comment

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.