Val semnificativ de insolvenţe după data 1 iunie

Avertisment al economiștilor. Economia românească riscă să se confrunte cu un val semnificativ de insolvenţe după data 1 iunie. Asta pentru că în majoritatea domeniilor economice șomajul economic va fi sistat. Excepție face HORECA. Analiştii de la Sierra Quadrant spun că numărul noilor insolvenţe ar putea atinge în acest an pragul de 10.000 de dosare.
„Economia românească riscă să se confrunte cu un val semnificativ de insolvenţe după data 1 iunie, data probabilă la care statul va opri finanţarea şomajului tehnic în majoritatea domeniilor economice, cu excepţia HoReCa. În absenţa capitalului de lucru şi pe fondul scăderii semnificative a cererii, multe dintre companii şi-ar putea închide activitatea şi vor recurge la disponibilizări de personal”, estimează analiştii de la Sierra Quadrant.

În condiţiile în care, potrivit estimărilor, peste 150.000 de firme şi-au suspendat sau închis activitatea, urmare a restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, iar peste 1,2 milioane de angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic sau disponibilizaţi, experţii estimează că numărul noilor insolvenţe ar putea atinge în 2020 pragul de 10.000 de dosare.

În vizor se află cele aproape 150.000 de companii (28% din totalul firmelor active) care înregistrau deja pierderi financiare la finalul lui 2019. Aceste firme, cele mai multe din comerţ, servicii, HoReCa, industria prelucrătoare şi transporturi, care angajează 850.000 de salariaţi (21% din totalul angajaţilor din sectorul privat), s-au aflat în prima linie, fiind primele care au suspendat sau închis activitatea.

Comment

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.