Sentimentul de vinovatie – afla cand acesta devine o afectiune psihica

sentimentul-de-vinovatieA recunoaste ca esti vinovat cand gresesti este o dovada de responsabilitate a propriilor actiuni. Totusi, daca iti ceri scuze din orice, iti lipseste initiativa, uiti de propriile nevoi si alegi defensiva atunci aceaste lucruri mascheaza o stare accentuata de tristete ce trebuie ameliorata.
Sentimentele si emotiile sunt diferentiate de intensitate si durata. Spre deosebire de emotii, sentimentele sunt complexe si reprezinta rezultatul unui ansamblu de emotii traite pe o perioada indelungata. Vinovatia se incadreaza in aria sentimentelor complexe, prin urmare este recomandat sa apelezi la un psiholog specializat care sa te ghideze spre sursa problemelor cu care te confrunti zilnic. Un punct de interes este Centrul Psihologic  PsihArt.

Asa cum este specificat anterior, sentimentul de vinovatie este legat de capacitatea noastra de a fi empatici si de a ne gestiona comportamentul in functie de ceea ce simt alti oameni.
Situatiile care necesita o atentie deosebita le poti identifica in momentul cand sentimentul de vinovatie devine permanent si pregnant. Aceasta degenerare a starii psihice se manifesta prin suferinta constanta legata de perceperea starilor nefericite ale celor din jur, fapt pentru care apare un simt de raspundere exagerat.
Vinovatia cu origini in copilarie
Exista mai multe forme care conduc la manifestarea cronica a sentimentului de vinovatie. Dintre acesti factori, unul pregnant este acela cand vina este inoculata in copilarie. O atitudine prea critica a parintilor fara sa existe loc de laude, vinovatia se instaleaza treptat provocand o serie de afectiuni care se tin lant. Mai exact, vinovatia merge mana in mana cu neincrederea in fortele proprii si duce la izolarea sociala.
Mai tarziu, vinovatia urmareste copilul criticat excesiv si in viata de adult. Convingerile familiale, sociale, religioase implementeaza ideea ca aceste persoane nu merita sa fie iubite si ca tot ceea ce fac este gresit. Astfel vor face din ce in ce mai multe compromisuri, isi vor ignora propriile nevoi si vor acumula frustrari. Mai mult decat atat, va aparea si vinovatia fata de propria persoana pentru ca isi neglijeaza propriile dorinte si nevoi. In aceste situatii isi fac loc starile de anxietate, depresie si poate sa apara chiar si tendinte suicidale.
Orice afectiune psihica este un cumul de conflicte interioare care nu rezoneaza cu natura umana. Este recomandat ca aceste simptome sa fie evaluate si tratate de catre psihologi profesionisti, iar Centrul Psihologic PsihArt este un punct de reper in acest sens.
Vinovatia – consuma din energia organismului
Din cauza scenariilor care apar in mintea celui vinovat datorate dorintei de a multumi pe toata lumea, acest sentiment se identifica printr-un consum enorm de energie. Incercarile de a repara cu scopul de a obtine iertare si acceptare a celor din jur merg usor pe panta autodistructiva. In plus, acest consum se reflecta in afectiuni fizice grave. Dintre acestea se enumera scaderea imunitatii, aparitia bolilor gastrointestinale si impiedica un mod de gandire clar si coerent. Vinovatia creeaza teama, izolare si indepartarea de propriul sine. Sanatatea ar trebui sa fie pe primul loc. Si fiecare persoana merita sa se simta confortabil cel putin cu propria persoana. Psihologii profesionisti de la PsihArt reprezinta o solutie in ceea ce priveste imbunatatirea sanatatii psihice si nu numai.

Comment

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.