Lansare de carte – Ilie-Ștefan Rădulescu

Muzeul Municipal Călărași împreună cu Biblioteca Județeană Călărași și Direcția Județeană pentru Cultură Călărași vă invită la lansarea ,,Dicționarului complex de omonime, omografe și paronime confundabile în limbajul cotidian” al reputatutul profesor călărășean Ilie-Ștefan Rădulescu.

Conținând peste două mii de serii complexe de omonime, omografe sau paronime, lucrarea are nu numai meritul de a integra trei dicționare într-unul singur, ci și pe acela de a oferi – împreună cu etimologia termenilor explicați – informații ample și interesante (din punct de vedere lexico-semantic) în ce privește atât singularul, cât și pluralul părților de vorbire aflate în discuție, structurate, după criterii ortografice și ortoepice, în grupuri cu caracter omonimic, omografic și paronimic …
Un dicționar, în general, ca operă lexicografică, își propune să explice cuvintele unei limbi, organizate într-o ordine alfabetică … Dacă are caracter special ănseamnă că, prin conținutul său, este circuscris tematic, unui anumit domeniu de activitate, artistic, științific ori administrativ.
Ăn cazul de față, obiectul lucrării nu este unul al explicării faptelor de limbă specifice unei profesii, ci-pentru a fi prevenite orice confuzii de natură ortografică sau ortoepică – urmărește, pe baza unei selecții atente, pertinente, informarea complexă a cititorului asupra caracterelor acelor termeni care care să fie (1) au aceeași pronunțare, dar diferă ca sens (și ca origine) fiind omonime, fie (2) au aceeași formă, dar diferă ca pronunțare (din punct de vedere fonetic – fiind deci omografe, fie (3) sunt asemănătoare ca formă, dar diferă ca sens (și ca origine) – fiind deci paronime.

Ilie – Ștefan RĂDULESCU

Născut la 20 iulie 1934, în București; a urmat cursurile primare, gimnaziale și liceale în Călărași, apoi pe cele ale Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București.
Licențiat în filologie și profesor, gradul I, de limba și literatura romînă la Colegiul ,,Barbu Știrbei din Călărași”, actualmente pensionar, a colaborat în presă după 1970, cu sute de articole și studii de specialitate.
A publicat, pe lângă volume de istorie literară și teatrală, de critică literară și memorialistică, și volume consacrate limbii literare actuale(,,Vorbiți și scrieți corect. Erori frecvente în limbajul cotidian”, Editura Teora, București, 1999; ,,Să vorbim și să scriem corect … ”, Editura Niculescu, București, 2002; ediție revăzută și adăugită, 2005;,,Erori flagrante de exprimare. Radiografie critică a limbajului cotidian”, Editura Niculescu, București, 2007; ,,Dicționar de vocabular cotidian. Valori expresive”, Editura Niculescu, București, 2011; Greșeli de punctuație în limbajul cotidian. Exemple, critice, comentate”, Editura Niculescu, București, 2012; ,,Dicționar de exprimări pleonastice”, Editura Niculescu, București, 2013; ,,Greșeli în folosirea semnelor ortografice în limbajul cotidian”. Exemple, critice, comentate”, Editura Niculescu, București, 2013; ,,Agramatisme în limbajul cotidian. Cum vorbim și scriem corect”, Editura Corint, București, 2015; ,,Limba română între ignoranță, indecență și aroganșă. Citate personalizate, corectate literar”, Editura Vasiliana, Iași, 2016; ,, Erori în folosirea semnelor de punctuație și ortografie în limbajul cotidian. Exemple comentate și corectate”, Editura Corint, București, 2018).

A fost distins cu premii naţionale pentru „creaţie literar-publicistică” şi „eseu-istorie literară”, precum şi cu diplome de excelenţă din partea Guvernului României, a Ministerului Culturii şi Cultelor şi a Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Este membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români (Ştiinţă, Memorialistică, Tehnică), membru de onoare al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România și cetăţean de onoare atât al municipiului Călăraşi cât și al județului Călărași, i-au fost conferite medalia ,,Regina Maria” și titlul de onoare al Asociației Naționale ,,Culturl Eroilor”.

sursa: Muzeul Municipal Calarasi

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.