Manipulati de adulti

In copilarie, multi dintre noi am fost educati pe baza principiului recompensa – pedeapsa, lauda – critica. Ca sa evitam sa fim certati de parintii nostri si pentru ca ne doream sa fim laudati, ne lasam modelati in functie de cerintele si dorintele lor.

Nimic nu este mai dureros pentru un copil decat sa auda ca parintele este dezamagit de el, ca isi retrage afectiunea sau, si mai rau, ca se imbolnaveste din cauza lui ori ca „il baga in mormant”.

Am fost cu totii manipulati de adultii din jurul nostru in scopul educarii si pentru ca sa corespundem normelor sociale.

Problema este ca multi dintre noi purtam in interiorul nostru si cand suntem adulti aceste mecanisme. Adica avem tendinta sa raspundem in acelasi fel la manipulare – la laude, la critici, la recompense si la pedepse. Multi adulti fac ceea ce le cer cei din jur – partenerul de cuplu, prietenii, familia, doar pentru ca sa evite reprosurile, sentimentele de vina sau alte pedepse si pentru ca isi doresc sa primeasca afectiune, feed-back-uri pozitive sau lauda.

Un adult care nu si-a dezvoltat autonomia emotionala, care nu s-a maturizat din punct de vedere afectiv, va avea tendinta sa fie foarte sensibil si receptiv (deci usor de manipulat) la laude sau la critici.

Un adult care a ramas un copil in interiorul sau se va raporta la alti adulti ca la parintii lui ori alte figuri de autoritate din copilaria sa.

Asa se nasc majoritatea compromisurilor si sacrificiilor pe care le fac adultii. Renunta la ei, la vointa lor proprie, doar pentru a le face altora pe plac. Evident din dorinta de aprobare, de afectiune, de apartenenta si pentru ca vor sa evite criticile, reprosurile, conflictele.

Insa, un adult care a atins autonomia cognitiva si emotionala nu mai poate fi manipulat de dorintele si capriciile celor din jur. El are raporturi de la egal la egal cu alti adulti si este imun atat la laude cat si la critici deoarece nu are nevoie de feed-back-urile nimanui pentru a sti cine este si cat valoreaza. Nu se teme nici de respingere si nici nu este dispus sa faca compromisuri doar pentru a obtine validarea sau afectiunea altora.

Tu inca esti un copil din punct de vedere emotional sau ai atins maturitatea si autonomia emotionala?

sursa articolui: Ursula Sandner

2 gânduri despre “Manipulati de adulti

  1. Personal,presimt criza de valori,sunt o valoare si calitate cu o maturitate conditionata de alte valori dependente.Precum tara pe care o avem cu efortul nostru mai mult sau mai putin depus.Autonomia emotionala nu poate fi stabilita sau consolidata deplin,poate fi multumitoare sau egoist stabila.Instabilitatea poate fi simulata pentru a juca o copilarie,teatru in momente de injustete sau nemultumire a simtului realist la realitatea egoista.Este corect notificat ca asteptarile devin povara in feed back-uri pe masura atentiei la constructia scontata.

    Apreciază

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.