Cand pasiunea sau iubirea se sfarsesc

Multa suferinta si multe drame au loc in viata oamenilor atunci cand pasiunea sau iubirea unuia din cuplu se sfarseste inaintea celuilalt. Din pacate, cam asta este situatia de fiecare data: unul din cei doi simte ca a trait si a consumat relatia si isi doreste sa o incheie.
Insa, partenerul nu simte acelasi lucru. El/ea inca nu doreste sa plece din acea relatie, simte ca mai are de daruit sau de primit sau poate ca si-a facut diferite planuri, iluzii, sperante, idealuri in ceea ce-l priveste pe celalalt sau viitorul lor impreuna.
Ce se poate face in acest caz? Cel care nu isi mai doreste relatia trebuie sa mai stea, sa faca compromisuri sau sacrificii impotriva vointei sale? Cum ar fi bine sa se raporteze cel care inca isi mai doreste relatia la situatia in care se gasesc?
Atunci cand pierzi ceva ce inca iti doresti sa faca parte din viata ta este normal sa fii trist si poate chiar sa suferi pentru un timp. Insa, deja din momentul in care incepe o relatie, de orice fel, ar fi bine sa constientizam ca nimic nu este pentru totdeauna, ca orice are un inceput are si o incheiere si, ca atare, sa ne bucuram clipa de clipa, in prezent, atat cat dureaza acea relatie si sa facem tot ceea ce tine de noi – printr-un comportament pozitiv – pentru ca aceea relatie sa fie durabila.
Suferinta provine din faptul ca nu putem accepta sfarsiturile pe care inca nu ni le-am fi dorit. Dar oare, nu ar fi mai bine sa fim recunoscatori ca s-a intamplat si ca a durat cat a durat, decat sa ne agatam de ceva ce un altul nu isi mai doreste? Singura constanta in Univers este schimbarea, astfel ca nu putem sa permanentizam in viata noastra, oricat ne-am dori, clipe, oameni, situatii…
Daca avem mereu in minte ca un sfarsit nu este altceva decat prilejul ca altceva nou sa apara in viata noastra, vom accepta cu mai multa usurinta si seninatate sfarsiturile. Experienta pe care am trait-o o vom transforma intr-o amintire frumoasa, vom accepta ca ea s-a sfarsit, vom invata ceea ce avem de invatat si, dupa un timp, vom merge mai departe catre noi orizonturi.

Nu are niciun sens sa incerci sa tii pe cineva, impotriva vointei sale, in viata ta. Santajul emotional, amenintarile, manipularea, nu fac altceva decat sa produca mila, frica sau dezgust. Chiar daca va sta cu tine o perioada, o va face din mila sau din frica ca sa nu recurgi la un gest necugetat. Dar nu va sta din iubire, ci din obligatie, iar atat tu cat si el/ea veti prelungi o agonie inutila. Pastreaza-ti demnitatea si accepta finalul, chiar daca nu este ceea ce ti-ai fi dorit.

Agatarea de trecut nu face altceva decat sa ne cauzeze o suferinta permanenta, pe cand atunci cand inchidem un capitol, putem sa ne dam voie ca, dupa o perioada, sa deschidem si alte capitole in viata noastra. La fel de frumoase sau poate chiar mai frumoase!
sursa: Ursula Sandner

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.