Beneficiile „invizibile” ale SEO

Promovarea SEO nu mai este de multă vreme o noutate pentru antreprenorii care se dezvoltă în online. Este o strategie de promovare pe termen lung, care se bucură de rezultate considerabile cu costuri eficiente. În fond, unele businessuri îl consideră chiar o investiție, nu doar o modalitate de a răzbate în nișa pe care o urmăresc. Nu doar exemplele, ci și cifrele dovedesc eficiența serviciilor SEO.

Voi veni cu un exemplu: 93% dintre sesiunile de browsing încep cu un search pe un motor de căutare. Această cifră este realmente greu de neglijat. Cu strategia potrivită, acest număr va funcționa în favoarea businessului tău. Rezultatele se vor cuantifica în creșterea traficului organic și a ratei de conversie. Lucruri, evident, extrem de importante pentru orice antreprenor.

Însă asta nu e tot! Cifrele sunt indici exacți, care reflectă performanța și eficiența strategiei alese. Dar mai sunt câteva aspecte care, de multe ori, sunt trecute cu vederea atunci când vorbim despre optimizarea SEO. Nu totul se rezumă la fluctuațiile traficului. Și nu totul se poate măsura inginerește. Până la urmă, SEO este o strategie de marketing. Voi prezenta în cele ce urmează trei efecte mai puțin vizibile care vin „la pachet” cu o astfel de campanie.

 

  • Experiența utilizatorilor

 

Experiența utilizatorilor pe site este un factor foarte important pentru succesul unui brand online. Pentru mulți potențiali cumpărători, un site care merge greu sau care lasă de dorit din varii puncte de vedere va fi un mare minus pentru conversie.  Și asta se va întâmpla indiferent de calitatea produsului sau prețul acestuia.

Designul și funcționalitatea unui site sunt aspecte importante chiar și făcând abstracție de promovarea SEO. Dar este bine cunoscut faptul că Google apreciază site-urile care arată și merg bine. Cu alte cuvinte, având în vedere experiența utilizatorilor pe site, poți „prinde doi iepuri dintr-o lovitură”: pe de o parte, vei avea un site cu design simplu, atractiv și intuitiv. Pe de altă parte, vei avea în vedere optimizarea SEO on – page, deci ranking mai bun în SERP.

  1. Vizibilitatea brandului

Vizibilitatea brandului este un alt beneficiu adiacent unei campanii SEO. Acest aspect reprezintă, în mod indirect, cât de mulți oameni știu de existența businessului tău. Relevanța acestuia este evidentă: dacă un potențial client este conștient de existența brandului tău, când va dori să facă o achiziție, te va avea cu siguranță în vedere. Concomitent, va face recomandări celor din jur, crescând audiența căreia i te adresezi fără ca tu să depui eforturi suplimentare în acest sens.

Din punct de vedere SEO, sunt două aspecte de avut în considerare. Prima perspectivă este cea off-site: prin link-building îți expui brandul maselor. Pe lângă autoritatea pe care o obții și creșterea traficului organic, oricine intră în contact cu conținutul tău va „auzi” de tine. Al doilea aspect este efectul căutării: chiar dacă cineva nu a dat click pe site-ul tău în SERP nu înseamnă obligatoriu că ai trecut neobservat.

Cu toate acestea, măsurarea vizibilității brandului este foarte greu de realizat. Nu există o scală pe care să putem cuantifica acest parametru. Însă SEO aduce fără doar și poate un plus atunci când vine vorba de vizibilitate.

  1. Reputația brandului

Reputația brandului este al treilea element care vine „la pachet” cu o campanie SEO. Deși seamănă, nu este același lucru cu vizibilitatea. Prin SEO, poți să-ți prezinți brandul oamenilor din perspectiva din care vrei să fii observat chiar înainte de a lua contact cu produsul tău.

De exemplu, prin toate eforturile de promovare (incluzând aici și promovarea prin social media), le poți demonstra oamenilor că ești o voce autorizată în industria pe care o reprezinți. Tagurile title și meta descrierile pot oferi, de asemenea, indicii importante pentru utilizatori înainte de a da click pe rezultatul din SERP. SEO poate aduce utilizatorii mai aproape de o achiziție decât întâlnirea „accidentală” dintre brand și consumator. Tocmai pentru că utilizatorul primește rezultatul relevant pentru nevoile sale. În același timp, reputația brandului are o relevanță la nivel social: cu cât oamenii îți vor aprecia mai mult businessul, cu atât te vei bucura de mai multe recomandări offline.

Dar și reputația brandului este greu de scalat. Dacă vei întreba utilizatorii despre reputația brandului tău, nu vei obține rezultate concludente pentru a o cuantifica. Cu toate acestea, SEO îmbunătățește acest aspect prin simplul fapt că răsplătește eforturile tale prin buna recepționare de către utilizatori a serviciilor oferite de tine.

Desigur, nu poți obține aceste rezultate analizând statisticile din Google Analytics, dar sunt plusuri de valoare aduse de campania ta SEO. În niciun caz nu reprezintă prioritățile numărul 1, dar efectele lor se vor resimți în amortizarea investiției și în perspectiva strategică a campaniei tale.

Dacă acest tip de promovare pare a nu funcționa pentru tine, poate o nouă abordare a strategiei este ceea ce ai nevoie. O agenție SEO care te poate ajuta este AdMarks. Împreună veți ajunge, cu siguranță, la rezultatul dorit.

Comment

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.