Insolventa unei firme – la ce se refera?

Insolventa unei firme – la ce se refera?

insolventaIn mare, intra in insolventa societatile care au acumulat un debit de 30.000 lei. Procedura trebuie sa fie solicitate de catre administratorii acestora, fie de creditori. Sunt 2 moduri prin care societatea poate sa beneficieze de aceasta. Prima ar fi procedura generala – necesita parcurgerea etapei reorganizarii societatii. Apoi este procedura simplificata – este vorba despre intrarea societatii in cauza in faliment.
Daca te afli pe aceasta pagina pentru ca te intereseaza sa afli mai multe detalii cu privire la acest subiect pentru ca te incadrezi in procedura generala, afla ca in acest caz societatea ta va fi administrata de un administrator judiciar, dupa cum da hotararea judecatorul sindic.
Un plan de reorganizare are ca scop platirea integrala a datoriilor intr-un termen stabilit, prin desfasurarea unor activitati realizate in conditii specifice. In cazul in care exista un plan pentru reorganizare, acesta poate fi consultat la sediul societatii debitoare pentru a-i stabili viabilitatea. Este posibil si ca acesta sa esueze, deci atunci statutul de insolventa firma va deveni faliment. Acesta se manifesta prin valorificarea si distribuirea bunurilor societatii debitoare – va fi realizat un raport final de catre lichidatorul judiciar, precum si depusa o cerere de inchidere ce trebuie aprobata de judecatorul sindic.

Exista legi care stabilesc cum se procedeaza in cazurile de insolventa firma sau cele de faliment, dupa care se ghideaza cei in cauza.
Iata care vor fi participantii la procedura ce priveste falimentul: societatile comerciale si cooperative, cele agricole, grupurile de interes economic, organizatiile cooperatiste, persoanele juridice cu drepturi private care desfasoara activitati de ordin economic.

Procedura de lichidare in cazurile de insolventa

O astfel de procedura implica constituirea Adunarii Creditorilor – se convoaca atunci cand este necesar de catre administratorul judiciar, respectiv de lichidator sau judecatorul sindic atunci cand nu este alta solutie.

In cazul in care se doreste, actionarii firmei in cauza pot sa desemneze un administrator special ce va participa la procedura, reprezentandu-le interesele, administrator ce va fi platit de acestia. In toata aceasta procedura, rolul cel mai important il joaca lichidatorul, deci trebuie ales cu mare atentie. Iata ce sarcini intra in atributiile acestuia.

# conducerea activitatii debitorului
# realizarea examinarii activitatii acestuia cu privire la initierea procedurii de lichidare
# includerea actiunilor ce tin de anularea actelor frauduloase pe care le-a incheiat debitorul si au provocat daune in drepturile creditorilor
# denuntarea sau mentinerea acelor contracte care au fost incheiate de debitor intr-un timp de pana in 3 ani
# urmarirea creantelor si incasarea acestora din averea debitorului
# receptionarea platilor facute pe seama debitorului

In ceea ce priveste procedura simplificata a falimentului, aceasta este aplicata debitorilor – aflati in insolventa firma, in oricare dintre cazuri: asociatii familiale, comercianti sau persoane fizice care au actionat individual sau care au fost exceptati de la aplicarea procedurii generale, societatile care au fost dizolvate dupa ce a fost formulata cererea introductiva, cei care nu au depus in termen actele solicitate de lege, persoanele neindreptatite a beneficia de procedura de organizare judiciara ce este prevazuta de lege.

Pe scurt, procedura simplificata se refera la actiunea prin care debitorul intra in procedura falimentului in mod direct, dupa perioada de observatie de 60 de zile sau atunci cand se deschide procedura insolventei.

Aspectele pe care le vizeaza insolventa unei firme sunt mult mai detaliate decat ceea ce a fost mai sus mentionat. Cea mai buna solutie pentru cei aflati in aceasta situatie este de a apela la ajutorul unui lichidator cu experienta. O recomandare este site-ul cabinetlichidator.ro, locul in care pentru orice tip de problema de acest fel se gasesc intotdeauna cele mai bune rezolvari.

 

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.