Horezu! Cocosul de Horezu!

Horezu! Cocosul de Horezu!

Daca vorbim de Horezu, in mod sigur vorbim si de olarit. Este mestesugul simbol pentru aceasta zona, mestesug care se transmite de sute de ani, din generatie in generatie, datorita pasiunii cu care fiecare dintre mesteri reuseste sa se dedice fiecarei lucrari in parte. Ce a contribuit cel mai mult la pozitionarea orasului Horezu ca centru mestesugaresc de olarit si ceramica? Festivalul de ceramica “Cocosul de Horezu”. Aici, an de an, se strang zeci de mestesugari olari atat din tara cat si din afara ei.

Este cea mai importanta metoda prin care olarii reusesc sa duca mai departe tot ceea ce tine de meseria lor. Aici sunt puse in valoare talentele celor mai multi olari. De cele mai multe ori aceasta meserie este practicata de barbati, deoarece lutul neprelucrat este un material greu, iar transportarea lui este dificila. De asemenea, este foarte important ca lutul prelucrat sa fie pus in cuptor la o anumita temperatura pentru ca vasul sa se usuce cum trebuie si sa devina rezistent. De obicei, femeile sunt cele se ocupa de ornamentarea si decorarea vaselor.

Pe vasele de lut horezene se gasesc de cele mai multe ori cocosi, de la festivalul de ceramica “Cocosul de Horezu”, dar si simboluri precum “Copacul Vietii.” De altfel, exista si ornamente florale, dar si diverse alte modele care imbunatatesc aspectul unui vas de lut.

Pentru cei care nu sunt atrasi in mod special de acest mestesug, trebuie sa stie ca in zona Horezu se gasesc o multime de alte lucruri de vizitat. De la manastiri si biserici, pana la Muzeul Trovantilor, care este de fapt o rezervatie pentru pietre care cresc in timp: o raritate din punct de vedere natural si geologic.

Printre altele, este bine sa va informati atent intainte sa ajungeti in Horezu. Gasiti destul de multe posibilitati de petrecere a timpului si tocmai de aceea e bine sa le cunoasteti din timp pe toate, astfel incat sa  nu fie nevoie, sa stati, atunci sa va hotarati la care din ele sa ajungeti. In felul acesta veti castiga mult mai mult timp, iar vacanta va fi una mult mai linistita.

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.