2018 Anul European al Patrimoniului Cultural

Parlamentul European a votat ieri desemnarea anului 2018 ca Anul European al Patrimoniului Cultural, o inițiativă prin care instituțiile de la Bruxelles urmăresc să aducă în centrul atenției istoria și valorile europene.

Comisia Europena va sprijini cultura europeană printr-o serie de acțiuni și proiecte. Este o victorie pentru Parlament și pentru zecile de organizații și autorități publice naționale, administrarea patrimoniului cultural printr-o guvernare participativă, va permite o coordonare la nivelul întregii Uniuni, mobilizând inclusiv sectorul privat, și va întări sentimentul unei identități europene.

Din pacate această inițiativă ar fi trebuit să beneficieze de un buget mai ambițios și să acorde o mai mare atenție turismului, o industrie fără de care elementele de patrimoniu cultural nu s-ar bucura de milioanele de turiști care aleg Europa tocmai în virtutea diversității sale culturale. După cum declara recent și Comisarul European Tibor Navracsics: „între turism și cultură există o legătură evidentă și indestructibilă. Din acest motiv, îmi propun ca pentru următoarele luni să aduc și mai multă vizibilitate turismului european și miilor de companii și profesioniști care compun acest sector”.

Anul European al Patrimoniului Cultural va trebui marcat în toate statele membre, iar Planul de Acțiuni pregătit de Comisie în parteneriat cu stakeholderii din zona culturii și a turismului trebuie să promoveze inclusiv comorile ascunse ale Europei. Acest lucru este o oportunitate și pentru România, o țară cu un patrimoniu cultural impresionant în contextul european. În sensul sprijinirii acestuia, dar și pentru a evidenția punțile care se creează între state prin intermediul culturii.

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.