Lumea de Sus

Atunci cand incepe sa perceapa Lumea de Sus, Cabalistul intra intr-o dimensiune diferita.

O intreaga lume ii este asezata in fata in toata frumusetea si bogatia sa. Este ceva ce nu exista in aceasta lume. Acesta percepe un tablou cu totul diferit: forte care fac lumea sa se miste si suflete care nu sunt atasate de corpuri.. Trecutul, prezentul si viitorul stau in fata lui in momentul prezent, acesta experimentandu- le pe toate si traieste plin de senzatia eterna, perfecta, sentimentul ca in el se afla tot universul.

Aceasta experienta emotionala profunda este imposibil de exprimat in cuvinte. In cartile lor, Cabalistii ne sfatuiesc numai cum sa atingem o astfel de impresie, senzatie si sa ajungem la descoperirea acestei realitati. Ei scriu despre felul actiunilor pe care trebuie sa le intreprindem in interiorul nostru, prin puterile, dorintele, ecranele noastre, Reshimot; cu intregul sufletului nostru. “Fa anumite actiuni si vei simti.” Insa ei nu spun ce vom simti, pentru ca este imposibil sa transmiti un sentiment.

Este la fel si in lumea aceasta. Daca vreau sa ofer ceva cuiva: „Incearca si o sa vezi cum e!”, daca este sau nu dulce sau amar, un lucru sau altul, eu numai fac aluzie la ceea ce va simti sau la modalitatea in care va ajunge la senzatia respectiva. Iar senzatia in sine, atunci cand il umple, este simtita numai de catre el si nu de catre altcineva.

Din acest motiv este greu pentru un Cabalist sa ne transmita ce simte, ce intampina, ceea ce i se reveleaza: ceea ce reprezinta lumea ascunsa. In esenta, din toate modalitatile din lumea noastra pe care le putem folosi pentru a genera o idee sau pentru a crea o imagine si a o transmite catre oameni care nu au experienta spirituala, una singura este cea care exprima intr-un anumit grad impresiile si bucuriile unui om in fata caruia Lumea de Sus s-a revelat – sunetul.

Cu toate acestea, nici chiar sunetele nu pot transmite impresiile in mod precis, caci nu avem toti acelasi Kelim, aceleasi dorinte, aceleasi organe de simtire si organe ale atributelor interne ca cele ale Cabalistilor care ating si simt Lumile de Sus. Sunetele ne dau o impresie cumva de similaritate, de duplicat.

Din acest motiv Cabalistii scriu, pe langa articole despre lucruri foarte profunde, dificile si cantece si melodii. Este o modalitate in plus pentru a exprima senzatiile unui Cabalist intr-o maniera mai concisa, direct de la inima la inima, prin sunete, fara cuvinte – in asa fel incat aceste sunete sa ne intre in inimi si sa ne schimbe intr-un fel, cumva pregatindu-ne sa percepem Lumea de Sus.

In fiecare dintre noi exista un suflet. Sufletul unui Cabalist este ca un instrument care deja canta si se simte asa cum trebuie, la fel ca vioara lui David. Aceasta nu este o vioara normala asa cum este ea prezentata in poze, ci este Kli-ul sufletului unui Cabalist, in care el simte realitatea intr-un anume fel si o poate exprima prin sunete. De aceea Regele David a putut sa ne scrie o Carte de Psalmi, care este plina de impresiile din Lumea de Sus.

Avem un dar enorm de la ultimul mare Cabalist din generatia noastra, Rav Yehuda HaLevi Ashlag (Baal HaSulam), caruia i s-a dat acest nume datorita comentariilor sale la Zohar
—Sulam (Scara).
In melodiile sale, el a exprimat in esenta toti pasii si toate senzatiile din Lumile de Sus.

Ascultand aceste melodii ne apropiem mai mult de senzatia adevarata a Realitatii Superioare, spiritualitate. Ascultandu-le ajungem din ce in ce mai aproape si astfel intra in Lumea de Sus. Bineinteles, acestuia ii lipsesc inca atributele interioare, pe care le primeste in timpul procesului de studiu, prin ascultarea lectiilor. Cu toate acestea, in orice caz, pentru orice persoana, indiferent de cat cunoaste si de cat timp studiaza Cabala, sunetele sunt cea mai scurta, cea mai directa si cea mai simpla modalitate de a experimenta o bucatica din spiritualitate.

In Lumea de Sus, un Cabalist simte stari care sunt forte mai bune sau mai rele, negative sau pozitive; el exista intre ele, le guverneaza in timp ce este guvernat de ele. Aceasta este intr-adevar similar cu ceea ce simte in aceasta lume. Un Cabalist exprima toate aceste stari prin melodii.

De aceea exista melodii care par triste si melodii care par vesele. Insa in realitate acesta este felul in care noi le auzim. Un Cabalist care asculta aceasta melodie si care simte imagini pe care ea le trezeste, nu simte decat exaltare.

Aceste sunete pot parea pline de durere; o melodie poate fi trista, insa in realitate ea nu este trista, ci este plina de bucurie si numai in sunetele noastre ea este exprimata ca o anumita tristete, ca si cum persoanei care a scris sunetele ii lipseste ceva. Acesta este felul in care ni se pare noua, caci in lumea noastra noi folosim litere, note, lipsuri de implinire, Kelim, iar nu Lumina care le implineste. Putem simti numai Kelim si nu Luminile.

Reclame

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.