Sportul calarasean poate fi salvat. E nevoie de vointa.

Pentru ca exista o mare zbatere in randul sustinatorilor sportului calarasean, nu si al autoritatilor, in privinta viitorului, am avut o discutie privata cu un om cu foarte multa experienta, caruia nu am sa-i dezvalui numele si acesta mi-a prezentat una din solutii:

„Pentru ca stiu ca te intereseaza si ca absolvent de ANEFS intelegi, imi permit sa-ti transmit una din modalitatiele legale de finantare a cluburilor sportive din Calarasi!

• Este vorba de Legea Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000, Art. 18, indice 1, alin. (1), lit. b, care zice asa :
Art. 181. – (1) Prin hotărâre a consiliului local/consiliului judeţean, se pot repartiza sume din bugetul local pentru:
a) finanţarea activităţii instituţiilor cu specific sportiv din subordinea sa;
[{*}] b) finanţarea activităţii structurilor sportive locale, constituite ca structuri nonprofit în condiţiile legii, participante la competiţiile sportive locale, regionale, naţionale şi internaţionale, organizate în conformitate cu statutul şi regulamentele federaţiilor sportive naţionale pe ramură de sport, în baza contractelor şi a programelor sportive ale acestora care prevăd promovare, selecţie, participare, pregătire, organizare de competiţii şi evenimente sportive. Din sumele alocate pot fi finanţate toate tipurile de cheltuieli aferente contractelor şi programelor sportive, inclusiv cele de natură salarială. (literă modificată prin art. XVI pct. 2 din O.U.G. nr. 2/2015, astfel cum a fost modificată prin art. I pct. 2 din Legea nr. 171/2015, în vigoare de la 4 iulie 2015)
. ??? ( dupa cum se observa pot fi finanţate toate tipurile de cheltuieli aferente contractelor şi programelor sportive, inclusiv cele de natură salarială si chiar premierea performantelor internationale!!!?
c) premierea, în condiţiile legii, a performanţelor deosebite obţinute la competiţiile sportive internaţionale oficiale.
(2) Prevederile prezentului articol se aplică începând cu anul competiţional următor intrării în vigoare a prezentei legi. (alineat introdus prin art. VII pct. 1 din O.U.G. nr. 58/2014, astfel cum a fost modificată prin art. I pct. 2 din Legea nr. 64/2015, în vigoare de la 4 aprilie 2015)
(articol introdus prin art. VII pct. 1 din O.U.G. nr. 58/2014, în vigoare de la 29 septembrie 2014)
– In concluzie, exceptand sumele alocate ca membru asociat cotizant, care pot fi acuzate de nelegalitate, legile, asa cum sunt ele facute , la noi, permit sustinerea financiara a structurilor sportive, cu sume de la bugetele locale, bineinteles daca exista interes si vointa din partea autoritatilor publice locale!!

Cluburile sportive de drept public, cum este si CSM Calarasi, mai pot fi sustinute financiar si prin
Legea nr. 472/2004 , art. I, pct. 43, lit a-pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000
– Litera a) a alineatului (2) al articolului 71 al Legii nr. 69/2000 ( care se refera la Sursele de finantare a CLUBURILOR SPORTIVE acordate cluburilor sportive de drept public – cum este si CSM Calarasi- , va avea următorul cuprins:
„a) subvenţii de la bugetul de stat şi bugetele locale acordate cluburilor sportive de drept public de către organele administraţiei publice centrale şi/sau locale în subordinea cărora se află, precum şi de organele administraţiei publice locale din unitatea administrativ-teritorială respectivă;”
– (Interpretare) – conform ac. articol de lege, cluburile sportive de drept public au ca sursa de finantare SI „subventii de la bugetele locale”, precum si „subventii….acordate …si de organele administratiei publice locale din unitatea administrativ-teritoriala respectiva”, adica din Calarasi in cazul nostru!!!

Dar, cand asa-zisele organe de control nu sunt suficient de competente si in Romania unele structuri de control sunt de-a dreptul rau intentionate, orientate doar pe blocarea oricaror activitati pentru ca acum structurile de control par a fi interesate doar de nevoia lor morbida de a sanctiona, atunci unii dintre liderii nostri locali ajung sa refuze sa-si mai complice existenta!!

Sa speram ca nu este si cazul liderilor din Calarasi.

Cu respect 22.01.2017

Comment

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.