Limite clare si ferme

Felul in care se poarta oamenii cu tine este dat de modul in care tu alegi sa le raspunzi.

Cand permiti anumite comportamente, ele vor avea tendinta sa se repete. Insa daca iti stabilesti niste limite clare si ferme, oamenii vor avea tendinta sa ti le respecte. Cu fiecare limita sanatoasa stabilita, tu castigi mai multa libertate si ai relatiile pe care ti le doresti.

Daca doresti ca un anumit comportament sa se repete, incurajeaza-l: adica ofera un feedback pozitiv imediat ce s-a produs si astfel vei intari acel comportament.

O atitudine sau un comportament nedorit se poate opri fie printr-o limita trasata clar („nu accept”, „nu permit”, etc.), fie pur si simplu prin ignorare. Alege-ti raspunsul in functie de atitudinea si personalitatea interlocutorului tau.

Relatiile tale arata asa cum le stabilesti pentru ca intotdeauna oamenii interactioneaza prin bucle de feedback.

Foarte importanta este si consecventa ta atunci cand alegi un anumit raspuns intr-o situatie: daca stabilesti o limita, insa faci exceptii de la ea, oamenii vor avea tendinta sa iti incalce granita. Daca ai spus o data sau de mai multe ori „nu”, dar altadata, intr-o situatie similara ai spus „da”, sa nu te surprinda ca un om nu va mai auzi „nu-ul” cand se repeta, ci va avea mereu tendinta sa obtina „da-ul”.

Permisiunea, trasarea de limite si incurajarea unui comportament, dublate de consecventa si congruenta. Invata sa aplici aceste lucruri in interactiunile tale zilnice si vei avea relatiile pe care ti le doresti.

Ursula Sandner

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.