Economia din Turcia grav afectata

Puciul din Turcia a afectat grav economia. Dupa cum declara recent ministrul vamilor si comertului, Bulent Tufenkci, cel puțin 300 de miliarde de lire turcesti, adica aproximativ 90 de miliarde de euro, ar fi pierderile pana in acest moment.

Acelasi ministru, Tufenkci, spune ca in sectorul turistic s-ar putea produce și mai multe pierderi, deoarece guvernul turc a suspendat concediile anuale a celor peste 3 milioane de functionari publici. Potrivit ministrului, in sectorul turismului s-au inregistrat deja un milion de anulari de rezervari. De altfel, acest sector fusese deja afectat de atentate atribuite jihadistilor sau gherilei kurde.

„Numeroase comenzi din străinătate au fost anulate și mulți străini au încetat să mai viziteze Turcia.Din nefericire, puciștii au lăsat impresia că Turcia este o țară din lumea a treia cu tancuri pe străzi”, a declarat recent ministrul turc.

Dupa multi ani in care economia din Turcia a crescut, in principal, pe creditul de consum, falimentele s-au inmultit, scotand astfel la lumina starea precara a economiei reale. Intr-o astfel de situatie, Erdogan nu va mai putea sa se bazeze pe prosperitatea in crestere a Turciei pentru a castiga sustinere. Cresterea economica a Turciei, se va tempera la 3,5% in acest an, a anuntat Banca Mondiala, cu mult sub vârfurile de crestere economica cu doua cifre de la inceputul domniei AKP.

Economistii estimeaza, ca incasarile Turciei din turism vor scadea cu cel putin 8 miliarde de dolari in acest an, echivalent cu 1% din PIB-ul acestei tari.

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.