Europa si Armata sa!

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că Europa are nevoie de o armată comună.
„Marea Britanie, a cincea economie de importanţă globală, o forţă şi o putere nucleară, a ieşit din structurile europene, deci eu cred că din acest motiv trebuie să ne gândim foarte serios la crearea unei armate comune în spaţiul comunitar şi avem nevoie de o armată adevărată, unde să avem un singur limbaj comun, în care se dau instrucţiuni într-o singură limbă, să se înţeleagă toată lumea, să nu fie doar o armată de formă, ci să aibă şi fond acea structură militară comună europeană, de care zic eu că avem nevoie”, a spus Viktor Orban. În opinia premierului ungar, statele de la Visegrad – Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria – ar putea constitui o forţă militară comună.

Într-un interviu pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, Jean-Claude Juncker a declarat că formarea unei armate a UE ar fi una dintre cele mai bune modalităţi de apărare a valorilor şi graniţelor Uniunii.”O armată ca aceasta ne-ar ajuta să ne coordonăm mai bine politicile externe şi de apărare şi să asumăm împreună responsabilităţile Europei în lume”, a afirmat Juncker. „Imaginea Europei a suferit dramatic, iar în ceea ce priveşte politica externă nu pare să fim luaţi în serios”, a mai adăugat el.

Propunerea unei forţe de apărare a UE a fost formulată prima dată în Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare în decembrie 2009. Cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy au pledat în favoarea unei asemenea forţe. Marea Britanie se opunea, la acea vreme, unei asemenea integrări strategice a capacităţilor militare , dar acum a dat-o în Brexit !

Vom avea o armată a Uniunii Europene distinctă,SEPARATĂ de NATO?

„În cele din urmă, scopul nostru trebuie să fie o armată europeană comună. Mijloacele afectate celor 27 de armate naţionale ar putea să fie folosite mult mai inteligent dacă sunt puse în comun”, argumentează Schäuble

Reclame

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.