Marea Britanie, divorteaza de UE cu scandal

Zi istorică pentru lumea civilizată. Uniunea Europeană s-a culcat întreagă şi s-a trezit mai mică după ce numărătoarea voturilor din Marea Britanie a indicat că 52% dintre englezi vor să fie pe cont propriu.

Şocul a fost foarte puternic şi pentru unii dintre cei care au votat pentru Brexit. Presa engleză consemnează reacţiile unora dintre ei care sunt consternaţi de rezultat. Nu mă aşteptam ca votul meu să conteze atât de mult, eram sigur că vom rămâne în UE, m-am speriat după ce am auzit că premierul Cameron a demisionat şi realizez acum că urmează o perioadă foarte grea pentru noi – cam acestea sunt ideile unora dintre votanţii Brexit.
La Londra, şocul e cu atât mai mare cu cât majoritatea londonezilor, în jur de 60%, a votat pentru rămânerea în UE. Fapt fără precedent în istorie, peste o sută de mii de locuitori ai Londrei au semnat o petiţie în care cer primarului să declare actuala capitală a marii Britanii drept stat independent. Scoţia şi Irlanda de Nord vor şi ele să rămână în UE şi se pregătesc să-şi organizeze propriile referendumuri.
Ofuscaţi, liderii Uniunii Europene nu vor să mai lase timp de gândire politicienilor britanici şi le cer să demareze imediat formalităţile pentru ieşirea din UE, nu peste 3 luni cum ceruse David Cameron. Mai mult, oficialii de la Bruxelles susţin că nu renunţă la planurile de extindere a UE cu sau fără Marea Britanie.
Bursele au luat-o razna, lira sterlină a scăzut, iar interesul major al populaţiei este legat de costurile şi calitatea vieţii de acum încolo.

Un gând despre “Marea Britanie, divorteaza de UE cu scandal

  1. Ați luat-o razna? Deranjul Brexit e doar „consultativ”, nu-i „obligatoriu”. Votanții nu ies din UE, act foarte improbabil. Parlamentul decide. Numai nucleul politic stabilește ce urmează. Voința poporului s-a manifestat. Referendumul se poate repeta până la scorul dorit de putere. Cameron a demisionat. Succesorul său ar putea fi numit până în 3 luni, pentru declanșarea ieșirii. Alți 2 ani de negocieri, probabil. Marea Britanie rămâne membru UE – încă!

    Apreciază

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.