Rautatea oamenilor

Rautatea oamenilor izvoraste cel mai frecvent din propriile lor frustrari, neimpliniri, limitari si reprimari (atunci cand nu vorbim de lipsa de educatie si bun-simt).

Inca din copilarie, majoritatea oamenilor au fost obligati sa isi inabuse pornirile, nevoile si dorintele, acest lucru fiind necesar pentru procesul de educatie si socializare. Cand se naste, omul este conditionat de pulsiunile sale primare si egoiste care ii sunt necesare pentru supravietuire, insa prin educatie, aceste impulsuri sunt slefuite. Daca te uiti la copii vei vedea ca ei sunt „rai” si este necesar ca parintii sa ii ajute sa isi controleze pornirile care nu sunt acceptate social, adica sa dobandeasca „cei sapte ani de acasa” – bun-simt, comportament civilizat, moralitate.

Insa, atunci cand omul este prea mult reprimat, cand nu simte ca poate sa isi manifeste personalitatea, cand i se impun prea multe limite, cand frica ii guverneaza viata, cand i s-au insuflat niste credinte care ii conditioneaza comportamentul si viata impotriva vointei sale, omul devine frustrat, neimplinit si nefericit.

Cand el crede ca nu poate sa isi traiasca viata visurilor lui, va simti invidie fata de cei care o fac. Cand vede reusita altora, se va simti frustrat. Cand vede ca altii se inalta, va dori sa-i atace sau sa le impiedice zborul, doar ca el sa nu se simta singur in nefericirea lui. Cand observa ca altii isi traiesc viata liber, devine constient de propria „inchisoare” din mintea sa… iar toate acestea il fac sa devina rau sau agresiv.

Bunul simt si comportamentul civilizat sunt extrem de importante pentru fiecare om. Dar la fel de important este si ca omul sa isi dea voie sa fie si sa traiasca liber, sa viseze si sa isi investeasca energia vitala in atingerea visurilor sale.

Atunci cand nu este vorba de lipsa de educatie si bun-simt, rautatea omului provine din frustrare, reprimare, invidie si nefericire.

Traieste liber, respecta-te si respecta-i si pe ceilalti in acelasi timp, iar astfel nu vei mai simti nevoia sa fii rau sau agresiv.

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.