Asigurarea CMR

Stim, cei care avem masini personale, ca asigurarea RCA este obligatorie. Unii o considera ca fiind o cheltuiala prea mare, altii din contra, o considera ca pe un rau necesar. Cert este ca asigurarea obligatorie trebuie facuta, pentru ca altfel nu se poate circula cu masina. Ma rog, se poate, dar trebuie asumat riscul unei amenzi destul de usturatoare. Si, nu cred ca se merita!
Acum nu am sa intru in subiectul legat de tineri, cei care trebuiesc sa plateasca mai mult pentru asigurarea obligatorie. Consider ca nu e normal si atat. Vreau in schimb sa va vorbesc despre asigurari transport CMR, care nu este obligatorie. Din punct de vedere al legislatiei romanesti, aceasta asigurare este facultativa, dar este extrem de necesara pentru toti carausii de marfa din Romania.

Asigurarea CMR are ca obiect de asigurare raspunderea carausului pentru pagubele produse marfurilor pe care le transporta international cu autovehiculul.
Sunt si marfuri care sunt excluse din polita de asigurare: transportul de animale vii. De asemenea, sunt marfuri perisabile, marfuri periculoase pentru care sunt prevazute clauze speciale.

De ce am ales sa scriu acest articol, legat de asigurarile CMR? Stiu ca va veti intreba si am sa ma explic.
In urma cu cateva zile, ma deplasam cu masina personala de la Bucuresti, pe autostrada A2 spre Constanta. La jumatatea distantei am fost oprit in trafic datorita unui accident, dintre un TIR, ce transporta marfuri generale si un taxiu. Din discutiile, la care am asistat (am tras cu urechea), am auzit la soferul de TIR spunand politistului, de la circulatie ca nu are asigurarea CMR. Asta, in conditiile in care marfa pe care o transporta, era deteriorata in mare parte. Curios, stiind de asigurarea RCA obligatorie si de cea CASCO, am intrat pe net si m-am informat in legatura cu aceasta asigurare noua, pentru mine.

Asadar, aceste informatii le-am cules de pe net si le-am „asternut” in acest articol, dand si exemplul de pe autostrada, astfel am dorit sa trag un semnal de alarma pentru cei care detin camioane si transporta marfa. Sa-si faca asigurarea CMR, pentru marfa transportata, altfel intr-o situatie de genul celei descrise de mine, risca falimentul. Da! Pentru ca marfa deteriorata trebuie platita.

In incheiere, mai am un sfat, cand va hotarati sa faceti o asigurare trebuie sa va informati bine despre preturile care sunt pe piata, in acest domeniu, la momentul respectiv. Despre ce avantaje ofera fiecare asigurator, iar dupa ce va documentati cu toate aceste informatii, puteti sa va ganditi la compania la care sa va asigurati masina sau marfa.

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.