Lotca solară

Lotca solară, realizată într-un atelier din Tulcea, a fost lansată ieri în București, pe Dâmbovița.

Creația aparține unor dulgheri specializați în prelucrarea lemnăriei pentru ambarcațiuni, numiți marangozi, iar ideea lotcii cu propulsie solară a venit chiar din partea lui Ivan Patzaichin.

„Este un simbol al Deltei, o ambarcaţiune tradiţională şi noi încercăm să venim cu ceva nou la ea ca să devină într-adevăr pentru Deltă ceva cu care să ne mândrim”,
a declarat Patzaichin, citat de mediafax.ro.

Lotca solară este dotată cu un motor nemtesc care se încarcă de la panourile amplasate pe copertină sau de la reţeaua electrică a oraşului.

Ambarcațiunea a fost proiectată să poată transporta 10 persoane, iar motorul de cinci cai putere poate asigura o autonomie de aproximativ şase ore, la o viteză de opt kilometri/oră, chiar dacă este înnorat.

Modelul va fi produs în Tulcea, la atelierele marangozilor, unde se doreşte şi dezvoltarea unui atelier-şcoală pentru astfel de ambarcaţiuni.

„Încercăm cu acest atelier-şcoală să atragem tineri care să înveţe această meserie, pentru că, dacă va fi cerere, va fi nevoie şi de meseriaşi. Povestea atelierului din Tulcea este simplă pentru că, în ultimii zece ani, acest model de ambarcaţiune, de lotcă tradiţională, nu s-a mai construit. Delta a fost invadată de plastice, bărci cu motor, iar ceea ce era tradiţional, barca pescărească de lemn, s-a cam uitat. Noi ne dorim ca această ambarcaţiune să devină un fel de gondolă de Veneţia, pentru că acolo oricine merge şi nu se plimbă cu gondola înseamnă că a fost degeaba. Acelaşi lucru îl încercăm şi noi cu lotca în Deltă”, a adăugat Ivan Patzaichin, citat de mediafax.ro.

Sursa: mediafax.ro

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.