De la 12 ani…

De la 12 ani incolo se formeaza gandirea abstracta, rationamentele complexe, capacitatea de a emite si a testa ipoteze; se contureaza pasiuni, se manifesta talente, se aleg trasee catre excelenta, se prefigureaza cariere sau modele de succes.

De la aceasta varsta si chiar mai devreme, copiii ies de sub tutela materna a invatatoarei si incap pe mana unor profesori care, pe langa predarea unor continuturi mai dense, au si menirea de a veghea felul in care se intampla modelarea mintii, organizarea structurilor cognitive cele mai complexe sau definitorii pentru inteligenta unui individ.

Marea majoritate a profesorilor de gimnaziu sau liceu, in anii lor de formare in facultate, nu invata insa nimic din zona stiintelor cognitive, nu au fundamentare pedagogica si nici baza metodica; nu stiu nimic despre calitatile gandirii, operatiile ei, tipuri de rationamente sau felul in care ele se dezvolta. Cei mai tineri „fura” meserie de prin cancelarii de la cei mai vechi in slujba, predau prin imitatie, adopta practici transmise mestesugareste, isi pun instictele in functiune ca sa supravietuiasca orelor de „predare”.

Directorii de scoli sau mentorii metodisti sunt mai mult interesati de mentinerea hartogariei in buna stare, existenta planificarilor si linistea din clasa.

Copiii incap astfel, in perioada cea mai critica de formare a mintii, pe mana unor oameni care nu au deloc imagine stiintifica despre cum se configureaza operatiile gandirii sau cum poate fi dezvoltata inteligenta unui copil.

Sigur, multi sunt sufletisti, multi au intuitii bune sau proceduri de lucru mai eficiente. Multi profesori dau pe banda copii olimpici sau de nota 10. Acestia sunt exceptiile fericite. Nici macar in cazul lor nu poti spune ce s-ar fi intamplat cu exact aceiasi copii olimpici daca ar fi incaput pe mana unor profesori cu o solida fundamentare psihologica si metodica. Poate ar fi ajuns cu mult mai departe.

Stiintele despre minte, creier, inteligenta sunt astazi intr-o explozie fenomenala. Exista mii de scoli experimentale, programe de stimulare sau accelerare a dezvoltarii personale, mii de articole despre trucuri pe care mintea le poate prelua in antrenarea ei superioara.

Nimic din ce se intampla azi pe scena stiintelor cognitive nu pare sa permeeze sistemul nostru scolar. Ramanem surzi si orbi la tot ce e fascinant, febril si dramatic pentru inteligenta umana.

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.