De ce nu cred in nota de 10

De ce nu cred in nota 10 si de ce nu sunt mandru de olimpicii romani?

Desi am avut cativa profesori buni, premii I, nota 10 si sute de diplome scolare, iata ce efecte a avut sistemul public in educatia mea:
1. Mi-a fost teama sa vorbesc. Teama ca ideile mele ar putea fi luate in ras sau neconcordante cu norma.
2. Mi-a fost teama de autoritati. Am acceptat aberatiile si nepolitetea multor „organe de control”, cu piosenia omului de jos.
3. De cate ori am gresit sau nu mi-a iesit bine un plan, am trait constant sentimente de vinovatie si teama ca nu sunt destul de buna. Cand nu am facut asta, mi-a placut rolul de victima.
4. De cate ori am facut un plan, am vazut intai obstacolele si am gasit rapid toate scuzele pentru care n-ar putea merge.
5. In toate mediile internationale in care am lucrat la un moment dat, m-am simtit la inceput mai putin capabila sau demna de respect.

Mi-au trebuit doua decenii si experiente fortate, in care m-am aruncat ca sa pot scutura de pe mine ce m-a invatat scoala din Romania, ce a pus ea mai ales in inconstientul meu de copil care voia sa faca „totul bine”.

Am invatat pe cont propriu beneficiile greselilor, avantajul vulnerabilitatii in comunicare, increderea celor mai curajoase idei. Si mai ales sa-mi rad cu ingaduinta de oamenii care se cred repere sau autoritati.

Scoala de azi e mai agresiva decat acum 20 de ani. Pentru ca dincolo de modelul conformismului si al autoritatii, practica in plus toleranta fata de nonvalori, violenta, mediocritate si vulgaritate.

Un sistem care-si creste copiii doar pe mecanisme de conditionare, motivari experne, masurari mecanice si programe universale, nu face decat sa blocheze initiative si sa uniformizeze identitati.

Oricat de bine am invatat, nu mi-a folosit. Pentru ca odata cu asimilarea continuturilor, am inghitit si asa-zisa competitie, am integrat teama clasamentelor, am simtit dezarmarea neputinciosilor si frustrarile celor slabi, trecuti cu vederea.

Asta are efecte triste pentru orice copil trimis mai tarziu sa functioneze in lume, chiar daca are servieta plina de diplome.

Nu cred in nota 10. Cred in mediile scolare care au grija sa nu puna toate franele astea in sufletul copiilor.

SURSA : Oana Moraru

 

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.