Rakeții moldoveni fac trafic cu arme rusești în Ucraina

Reporterii de la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) au reușit să cumpere arme rusești de la cea mai influentă grupare criminală de la granița de vest a Ucrainei. Potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, cei care au realizat investigația în cadrul proiectului de investigații OCCRP, tranzacțiile au avut loc acum o lună, în Chișinău, la 180 de kilometri de portul ucrainean Odessa.

Reporterii au aflat că armele provin din depozitele Armatei a 14-a, a Federației Ruse, care staționează de peste 20 de ani în regiunea rusofonă separatistă Transnistria și are ca misiune oficială să „mențină pacea” în regiune.

În perioada 13-18 mai, reporterii au achiziționat incognito un lansator de grenade anti-tanc și un pistol semi-automat. Totul s-a întâmplat la zece zile după masacrul din Odessa, soldat cu peste 40 de morți și sute de răniți în lupte de stradă, dar și cu acuzații ale serviciilor de securitate ucrainene potrivit cărora în incidente au fost implicate grupări paramilitare din republica separatistă Transnistria, mai precizează riseproject.ro.

Vânzătorul de arme e căutat și de români

Dealerul de arme este unul dintre liderii interlopilor din Republica Moldova. E cunoscut drept „Vanea Pisatli”, are 42 de ani, iar numele său real este Ion Anton Druță.

Interlopul moldovean a fost arestat în urmă cu un an, fiind condamnat la 20 de ani de închisoare pentru un triplu omor comandat în 1998. Însă cei 20 de ani s-au transformat în șapte luni, după ce Curtea Supremă a Moldovei a rejudecat dosarul.

De asemenea, Druță este căutat și de către autoritățile din Românie, prin Interpol. Moldoveanul este acuzat că a organizat un asasinat la comandă în București. Polițiștii români spun că Druță l-a adus în România pe Vitalie Proca, i-a dat arme și i-a comandat un asasinat. Atentatul a avut loc în noiembrie 2012, în cartierul bucureștean Vitan, însă Proca a confundat ținta și un alt bărbat a fost împușcat. Ca prin minune, acesta a scăpat cu viață.

Mai mult, frații lui Ion Druță sunt închiși în România pentru că au organizat asasinarea unui afacerit din Bacău.

RISE Project este o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști, care investighează crima organizată și corupția care afectează România și țările din regiune.

SURSA:  Yahoonews

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.