Ieftinirea combustibilior?

Cotația în scădere a motorinei, situația conflictuala dintre Rusia și Ucraina, absorbția scumpirilor de către companiile petroliere sau ridicarea embargoului pentru Iran ar putea fi principalele motive care ar putea determina ieftinirea combustibiului la pompă, în următoarele luni.

Un prim semnal în sensul ieftinirii a fost dat chiar de Petrom. La doar trei zile de la creșterea accizei cu 41 de bani pe litru, ceea ce a făcut ca prețul să crească la 6,2 -6,3 lei pe litru, Petrom a anunțat prima ieftinire.  Compania a redus de vineri prețul benzinei cu 5 bani pe litru, iar pe cel al motorinei cu 7 bani pe litru.

În acest context, analistul Ionel Blănculescu, consultant economic al premierului Victor Ponta, a declarat pentru ziare.com că  în scurt timp, și celelalte companii petroliere ar putea lua o decizie similară.

De asemenea, Blănculescu a spus că prețul motorinei va continua să scadă, analistul arătând că acest indicator s-a redus în ultimele cinci trimestre cu 22,3%, de la 1.023 dolari până la 838 dolari pe tonă, iar tendința se va păstra.

În opinia lui Blănculescu, scăderea va continua în primul rând datorită situației din Rusia și Ucraina.
„Această nouă stare de criză, care a cuprins o zonă mare din lume, va determina suspendarea și blocarea anumitor proiecte de investiții care consumă o foarte mare cantitate de motorină”, a explicat analistul, pentru ziare.com.

El susține că în următoarele trei luni vom recupera cam jumătate din creșterea de 40 de bani observată la 1 aprilie, tot prin scăderea cotațiilor la motorină.

Deși nu vor să absoarbă creșterile de preț cauzate de majorarea accizei, companiile petroliere ar putea să facă acest lucru, în contextul în care, susține Blănculescu,  ele vând la un preț de patru ori mai mare decât cel de achiziție.

Companiile reflectă scumpirile imediat în prețul la pompă astfel de măsuri, pentru ca să nu permită Guvernului să crească la infinit accizele, dar ar putea să le absoarbă fără să spună acest lucru.

Un alt motiv al ieftinirii carburanților ar putea fi și acela că în câteva săptămâni ar putea exista o ridicare parțială a embargoului pentru Iran, decizia făcând parte din strategia Occidentului de a reduce dependența de resursele rusești, ceea ce înseamnă o creștere a ofertei, care va duce la scăderea cotației motorinei.

2 gânduri despre “Ieftinirea combustibilior?

Comment

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.