Crimeea e pierduta! Noi invatam ceva?

Cred ca Romania ar trebui sa invete ceva din situatia acesta. Sunt semne ca vine un nou razboi rece peste noi si noi nu suntem pregatiti economic,  militar nu zic deorece fiind stat membru lucrurile sta cu mult mai bine asa!
Azi vreau sa vad lucrurile dintr-un alt unghi, nu cum am mai scris pana acum in diverse articole pe acest blog, chiar daca e impotriva curentului.

1. Crimeea este a rusilor, oricum ar fi, e pierduta pentru Ucraina!

2. Impartirea Ucrainei. S-a tot discutat in ultima vreme despre asta, cu toate ca fie vorba intre noi, scenari de spargere a Ucrinei sunt de prin anii „90. E clar ca asa cum este acum este un sta artificial, populat cu oamenii care au loialitati impartite. Cum o dai, cum n-o dai, rusii tot vor conta acolo, ca doar e in est, ca doar nu o sa ne facem ca nu sunt daca, cert sunt vreo 15-17 milioane de rusi din veo 40 de milioane.
La o adica iti pleaca imediat un amiral sau un general, iar ca sa-i excluzi pe etnicii rusi de la anumite functii si promovari pentru a te proteja ca stat inseamna sa fii in afara Europei.

Ca sa sustii un asemenea stat cu picioare de lut e nevoie de-o Timosenko si de multe tone de bani. Prima exista, sau se inventeaza. Banii insa…cam greu.

3. In colaborare Polonia, Romania si poate Turcia, ar trebui implicate aceste state vecine in luarea unei decizii. Ceva de genul  “intrebati-ne si pe noi, caci noi stim cel mai bine, cum e pe aici”.

In opinia mea este posibil creearea unui cordon pe aliniamentul celor trei tari amintite mai sus care sa aiba drept scop securizarea si atragerea Rep. Moldova in NATO si UE. Asta probabil ar aduce mai multa atentie din partea SUA si mai multi bani de la UE.

In plus si vorbind ca un necunoscator, nu stiu cu ce ma ajuta pe mine concret scutul, dar cu siguranta ca stiu mi-ar placea mai mult sa am vreo 5000 de militari SUA aici(jumatate in Dobrogea si jumatate pe la Iasi), o duzina de avioane americane la Kogalniceanu si vreo 2 distrugatoare americane la Mangalia.

Rusii ar primi un mesaj clar despre unde-i frontiera peste care nu se poate trece, noi am avea de castigat vizibilitate, atentie si poate niste fonduri.

Un gând despre “Crimeea e pierduta! Noi invatam ceva?

  1. Așa cum sunt lucrurile acum, nu cred că România are un cuvânt de spus despre politica în regiune. Iată că nici măcar Vestul nu-l are, în fața lui Putin. Noi însă nici n-am fost preocupați de politici externe de-a lungul istoriei noastre…

    Apreciază

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.