Trebuie sa adancim gandurile ca sa intelegem sensul adevarat

El mai sfatuise: ,,Duceti-va si cautati care este calea cea buna pe care sa mearga omul” Rabi Eliezer sustine un ochi bun; Rabi Iehosua recomanda un prieten bun;
Rabi Iosei prefera un vecin bun; Rabi Simon aprecia prevederea viitorului;
Rabi Elazar sustinea o inima buna.
El conchide:”Apreciez cuvintele lui rabi Elazar ben Arah mai mult decat sfaturile voastre,caci in cuvintele sale sunt cuprinse cuvintele voastre.
Tot el mai indruma: ,,Duceti-va si cautati care este calea cea rea de la care trebuie sa se departeze omul.”
Rabi Eliezer vizeaza un ochi rau; Rabi Iehosua este de parere ca e vorba de un prieten rau; Rabi Iosei spunea:un vecin rau.
Rabi Simon zicea:”Cel ce imprumuta si nu plateste, caci cel ce imprumuta de la oameni este ca si cum ar imprumuta de la Divinitate, asa cum e scris (Psalmi 37;21).Cel rau ia cu imprumut si nu da inapoi,dar cel drept se indura si da inapoi.”
Rabi Elazar se refera la o inima rea.”
Le-a concis (Raban Iohanan ben Zakai):vad in cuvintele lui rabi Elazar ben Arah ca ele contin si cele emise de voi,caci intr-ale sale sunt cuprinse si cuvintele voastre.
Trebuie sa adancim gandurile ca sa intelegem sensul adevarat redat in Misna.
,,Duceti-va si cautati” Raspunsul la aceasta indicatie se obtine daca ajungem la concluzia care este drumul cel mai potrivit.Mai intai omul ar trebui sa-si aleaga,ar trebui sa-l incerce si apoi sa traga concluzia.
Raban Iohanan ben Zakai sustine ca cuvintele lui rabi Elazar contin cele propuse de ceilalti.Ne putem intreba cum ‘‘un ochi bun’‘ sau ”un vecin bun” se suprapun cu ”o inima buna”.Rabi Ovadia din Bartenura lauda hotararea lui Raban Iohanan ben Zakai pentru ca o inima buna este cea ce centralizeaza celelalte actiuni ale omului.Tot ce face omul cu mintea sa,cu corpul sau sunt conduse, ca centru motoric, din inima.
Printr-o inima buna putem ajunge la o perfectiune sufleteasca si la acest lucru s-a referit Raban Iohanan ben Zakai-un om care are o inima buna intampina orice in viata sa cu bine.Ceea ce i se intimpla le leaga de vointa Divinitatii si speranta sa ca drumul il va conduce numai spre bine.
Acelas caz este cl al unei inimi rele,cci orice actiune de dragoste sau de ura apartine inimii.Un om care are o inima buna,iubeste semenul sau si gaseste cu usurinta un prieten bun. Astfel, vecinul sau este bun cu el caci ii arata dragoste si nu gaseste niciodata un motiv ca sa se certe.
In acest fel putem sintetiza ca o inima buna cuprinde tot ce Tanaimii(Inteleptii) au sustinut.In schimb, unui om cu inima rea ii este greu a iubi, totdeauna va gasi la celalalt cusururi.El va vorbi de rau pe semenul sau si va avea ca prieten tot un om rau.
Rabi Arie Levin se opreste asupra fiecaruia din Tanaimi si le reda ce e relevant la fiecare.Pentru a clarifica mai mult textul, vom reda parerea sa:
„Un ochi bun are cel ce se bucura cu ce are si vorbeste cu duiosie;un prieten bun este acela ce pune in practica versetul<<sa iubesti aproapele ca pe tine insati>>(Leviticul 19;18);un vecin bun e acel ce se straduieste a fi un vecin bun chiar daca vecinul sau e un vecin rau.El nu-i da ocazia ca sa se supere pentru
comportarea sa;cel ce prevede viitorul este acela care are frica de un pacat si niciodata nu va pacatui.El se teme de pedeapsa ce o poate primi si,in consecinta,nu ajunge niciodata la un pacat;o inima buna are un om cu multa rabdare,care nu riposteaza cand i se face un rau.El nu se supara niciodata,este un om neorgolios si are toate calitatile.
Toate aceste calitati sunt insirate si in cazul unei inimi rele dar cu rezultate negative.
Cel ce imprumuta si nu da inapoi este contrariul celui ce prevede viitorul.Daca imprumuta azi si nu da inapoi el nu vede in viitor. Poate va fi nevoit a obtine urgent un imprumut si nu va mai putea sa-l obtina, caci n-a respectat conditiile primului imprumut.„

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.