Iubeste meseria si uraste sefia

Smaia si Avtalion au primit traditia de la ei.Smaia a spus:”Iubeste meseria si uraste sefia si nu cauta favoarea celor ce sunt la putere”.

Rabi Ovadia din Bartenura crede ca omul trebuie sa munceasca chiar daca nu are nevoie de bani pentru a trai,caci lenevia aduce plictiseala.
Rabeinu Iona spune ca unui om care se obisnuieste sa nu lucreze,mainile i se dezobisnuiesc sa functioneze.Omul nu trebuie sa alege dupa putere deoarece,ajungind o personalitate,se va debarasa de frica de Dumnezeu si chiar nu va mai indeplini poruncile Domnului,fiind prea ocupat cu exercitarea puterii.
Rabi Arie Levin il lauda pe cel ce obtine venituri din munca propriilor maini.Cel ce lucreaza toata ziua nu pacatuieste cu vorbe in desert si nici nu are timp sa vorbeasca de rau pe cineva.Nu la fel se intimpla cu cel ce nu munceste, care are mult timp pentru discutii si lucruri ce nu sunt strict necesare. Nu-i asa ca se potriveste perfect cu ce se intampla pe la noi…Sa ne uitam un pic pe televizoare…
Tot rabi Levin ne arata ca omul nu trebuie sa se autopropuna pentru a fi conducatorul poporului,dar daca a fost ales,sa primeasca.
Versetul a stirnit si pareri contrare intre Smaia si Avtalion,in sensul ca ”uraste sefia” poat fi interpretat ca a avea ura fata de un ministru,o personalitate,un profesor si chiar un rabin,ceea ce nu este corect.

MISNA 11

Avtalion a spus:”Inteleptilor,fiti atenti la cuvintele voastre caci poate veti fi surghiuniti in locuri cu ape tulburi,iar discipolii care va vor urma isi vor primejdui viata.In acest caz,numele Atotputernicului va fi pingarit”.

Rabi Arie Levin ne explica cele de mai sus.Toti Inteleptii care au emis legi si interpretari ale Talmudului trebuie sa fie atenti la cuvintele folosite si sa nu vorbeasca despre lucruri care ar putea fi rastalmacite.
Toate acestea pentru ca Inteleptii ar putea ajunge in peregrinarile lor la locuri cu oameni necredinciosi,care vor cauta interpretari proprii si vor influenta si pe discipolii care nu i-au cunoscut pe Intelepti si vor crede ca cele spuse de necredinciosi sunt adevaruri.
De fapt, Avtalion repeta indrumarile lui Smaia de a feri poporul de acei carturari care puteau indruma gresit tineretul.

Spre fericirea mea, pasii mi-au fost indreptati inspre aceste invataturi, care imi dau putere sa razbesc prin toate ”hatisurile” prezentului,si mult mai mult de atit,ma indruma si ma cicalesc(mustra) atunci cind fac un pas gresit.Nu stiu zau,ce m-as fi facut fara ele(invataturile)..!!Toate aceste invataturi pot fi asemanate cu dalta unui sculptor,care elimina tot ceea ce nu face parte din viitoarea sculptura,adica;Noul_OM!

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.