Suntem aproape de 40% din PIB datorie publică!

Când ai un orizont de a primi peste 60 miliarde euro în următorii ani, din fonduri nerambursabile, care pentru a fi atrase trebuie mai întâi să aibă suport în bani naţionali (adică intai sa cheltui din buget şi apoi să soliciti bani europeni), cea mai mare crimă economică, este să creşti deficitele şi să reduci culoarul de îndatorare publică.
Adică să creşti datoria publică la un nivel de risc maxim înainte de a avea nevoie de bani pentru a finanţa proiectele europene.
Suntem aproape de 40% din PIB datorie publică!

Avem un deficit public la 4 luni istoric, cel mai mare din ultimii 10 ani! Prudenţa şi responsabilitatea fiscal-bugetară au fost aruncate la coş! Şi ce am obţinut?

Am prins doar viteză în risipa banilor publici şi am pus piciorul pe frână în colectarea veniturilor statului!  În acest stil nu vor mai fi bani nici de pensii nici de salarii, dar mai ales pentru investitii.

Totul incepe să fie pe datorie! Chiar dorim să ne sinucidem economic? Dar BNR de ce tace când vede că politica fiscală se duce în prăpastie? Nu observăm ce s-a întâmplat la buget?
Vă dau doar doua din ciclul libertarian al lui Păun „taxele sunt furt”:

Din perspectiva veniturilor medii lunare încasate pe primele patru luni, observăm o scădere cu peste 2,2 miliarde lei a veniturilor medii lunare fată de anul trecut.
Astfel, media lunara a încasărilor în anul 2020 este doar de 24,55 mld lei faţă de 26,75 mld lei media lunară a veniturilor bugetului general consolidat în anul 2019.
Veniturile fiscale scad cu 2,9 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv cu 5,6% în special pe fondul scăderii încasarilor din impozitul pe profit (stimati domni, profitul s-a realizat anul trecut, nu aşa se realizează stimulii economici, prin neplata impozitelor) şi TVA.

Bine că au crescut cheltuielile cu dobânzile cu 12,5% creştere generată de suveica împrumuturilor istorice în economia României raporat la perioada analizată!

Eu întreb: nu ţine asta de siguranţa economică a statului?
PS îmi place că toti lobbistii puterii dau vina şi la acest deficit de aprilie 2020 pe trecut.

sursa: Adrian Caciu

Comment

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.