Sub nicio formă nu aș începe școala, dacă aș simți că există un risc cât de mic. Aș face-o împreună cu asumarea răspunderii și responsabilității din partea părinților, exact aceeași răspundere și responsabilitate la care Klaus Iohannis făcea apel atunci când a spus că după 15 mai condițiile se vor relaxa și fiecare cetățean este responsabil de comportamentul său. Noi am fi făcut asta într-o situație agreată cu autoritățile, cu DSP, cu părinții.
Ce m-a nemulțumit ieri este decizia de spălare totală pe mâini: 6 luni trimitem copiii acasă, facem o propunere de orar online total nerealist – nu ai cum să ai sesiuni de 30 de minute, e făcut pentru pontajul profesorilor. Cum să ții 6 luni copiii pe un orar schițat, fără să amintești că există un risc foarte mare și pentru septembrie?
Aș fi vrut să fie puțin nuanțat, ce se întâmplă cu oamenii care trebuie să meargă la muncă? Pentru părinții acestor copii, care este orizontul de așteptare, de ce este mai sigur în toamnă să deschizi școlile, decât în vară?
În nicio școală și grădiniță, indiferent dacă de stat sau privată, niciun educator din lumea asta, și de când o știu pe mama ca educatoare cu tradiție, nu va merge la serviciu dacă știe că unul dintre copii e în pericol. Eu nu dorm bine de 25 de ani gândindu-mă la eventualitatea în care unui copil i se poate întâmpla un accident.
Deci propunerea noastră de a redeschide în pași orele nu se referă la începerea lor cu orice preț, de dragul câștigului financiar, ci la o rugăminte către autorități de a lua în calcul că aceste decizii pentru siguranța cetățenilor pot fi gândite un pic mai strategic, astfel încât să nu omoare inițiativele economice de tot.
sursa: Oana Moraru – scoala Helikon