Teama de schimbare

Teama de schimbare si teama de nou sunt prezente la cei care nu au incredere in ei insisi, care nu vor sa depuna efortul de a se adapta, carora le este frica sa iasa din „cercul lor stramt” in care isi desfasoara existenta.

Poate pentru ca nu li s-a permis sau nu si-au dorit sa fie liberi si sa traiasca in acord cu vocea lor interioara, acesti oameni au nevoie de reguli fixe, de limite si conditionari. Acestea, prin previzibilitatea lor, le ofera protectie si siguranta.

Se straduiesc din greu sa isi insuseasca si sa traiasca ghidati de limitele si regulile preluate de la altii pentru ca altfel nu ar sti ce si cum sa gandeasca, sa fie si sa se comporte.

Pe acesti oameni cel mai mult ii sperie ceea ce nu cunosc, ceea ce depaseste puterea lor de intelegere sau este diferit de felul in care sunt ei obisnuiti sa traiasca. Si, in loc sa se straduiasca sa isi depaseasca ignoranta, insista ca si cei din jurul lor sa isi puna aceeasi ochelari de cal.

Furia si ura lor, atunci cand sunt confruntati cu alte mentalitati si modalitati de a trai, izvorasc din frica. Din frica de a nu-si pierde ancorele si siguranta. Asa ca sunt dispusi oricand sa lupte, sa duca campanii si cruciade cu oricine si orice le pune in pericol limitarile intre care traiesc.

Insa, schimbarea si noul au fost si vor fi mereu constante in istoria lumii si a universului. Schimbarea este inerenta vietii si, oricat ne-am lupta ca ea sa nu se produca, este inevitabila. Mai devreme sau mai tarziu, schimbarea are loc, cu sau fara vointa noastra.

Astfel, omul intelept intelege ca este necesar sa se adapteze schimbarii in loc sa piarda timp sa se lupte cu morile de vant. Flexibilitatea si adaptabilitatea la nou si la schimbare au fost si vor fi mereu apanajul omului care intelege cum functioneaza viata. Si pentru ca stie ca nu poate prea mult sa se opuna inevitabilului, acesta cauta sa cunoasca si sa isi depaseasca ignoranta sau necunoasterea. Va intelege ca atat timp cat are incredere in el, in puterea sa interioara, in valorile si in princiipile sale, va putea sa accepte si sa se adapteze la orice schimbare ii va aduce viata in cale.

sursa: Ursula Sandner

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.