Tu cat de mult te autoiluzionezi?

Schimbarea pe care ti-o promite un om atunci cand simte ca te pierde provine din teama sau disperare si nu este autentica. Promisiunile pe care le auzi, al caror scop este sa te intoarca din drum, nu vor fi sustinute decat pana cand acea persoana va simti ca pericolul de a va desparti a trecut.

Apoi, incet dar sigur, relationarea dintre voi va reveni la ceea ce a fost inainte, la realitatea cu care v-ati obisnuit. Si, cu cat mai mult timp ati petrecut intr-o relationare disfunctionala, cu atat mai sigur este ca veti reveni acolo. Mai mult, odata ce un om a vazut ca poate sa te intoarca din drum, iti va cunoaste aceasta slabiciune si va miza pe ea si in viitor. Faptul ca a reusit sa te faca sa te razgandesti il va face sa se simta sigur pe sine, va sti ca te poate manipula si santaja emotional, deci te poate controla.

Lacrimile, victimizarea, rugamintile, promisiunile ca „ma voi schimba”, afirmatii de genul „fac orice, doar mai da-mi o sansa”, „acum stiu unde am gresit, nu mai fac” sunt, in 99% din cazuri, izvorate din frica de a nu pierde niste avantaje. Oamenii spun si fac orice pana se vad din nou „cu sacii in caruta”, iar apoi aluneca inapoi in felul lor obisnuit de a fi. Mai ales daca istoria se tot repeta si ai dat deja „n” sanse.

Oamenii nu se schimba la presiunea altora, ci doar atunci cand constientizeaza ei insisi ca au o problema si isi doresc, cu determinare si hotarare, sa lucreze la acea problema. Insa, daca observa ca merge si asa, ca sunt iertati si intelesi de nenumarate ori, nu au nicio motivatie sa schimbe ceva. De ce sa depuna acest efort? Din contra, acceptarea si iertarea care le-au fost oferite le intaresc ideea ca pot sa ramana la fel in continuare. Eventual, singura schimbare pe care o vor face va fi de a-si imbunatati tacticile si strategiile de manipulare si santaj emotional.

Sigur, orice om mai greseste. Poate din inconstienta, poate pentru ca vrea sa testeze limitele si granitele altora. Insa, daca dupa prima situatie de acest gen nu se produce o schimbare si recidiveaza, poti sa fii sigur ca acele comportamente se vor tine lant, ba chiar se vor inrautati. A vazut ca-i merge, iti stie slabiciunile, simte ca te poate controla pe tine si situatia, asa ca este o iluzie din partea ta sa mai astepti vreo schimbare.

Tu cat de mult te autoiluzionezi sperand in schimbarea oamenilor care te-au ranit?

sursa: Ursula Sandner

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.