Mark Zuckerberg, presedintele SUA 2020 ?

Mark Zuckerberg, presedintele SUA al anului 2020 ?

În corul vedetelor de la Hollywood care strigă în gura mare, la fiecare decernare de premii, împotriva lui Donald Trump, adică a voinței populare, a mai intrat un personaj. Printre anti-trumpiștii celebri se numără și Mark Zuckerberg, omul care deja controlează o lume. Manifestul pro globalizare lansat de el la sfârșitul săptămânii reprezintă, spun analiștii politici pe aceeași voce, un pas gigantic spre Casa Albă. Un salt spre campania electorală din 2020. Lui Mark Zuckerberg, considerat „presedintele virtual” al unui miliard opt sute de mii de oameni pe care îi controlează prin creația sa, gigantul Facebook, lumea aceasta virtuală i se pare prea mică. Și aspiră la una reală. Nu la un imperiu digital, ci la unul adevărat: America. Fondatorul Facebook a postat un manifest, pe care mulți s-au grăbit să-l compare chiar cu discursul asupra stării națiunii, tradiționalul speech al președintilor americani. Iar temele pe care le aduce în atenția americanilor, și nu doar lor, merg de la chestiuni de ordin social, tehnologic, politic până la informația viitorului.

Viziunea lui Zuckerberg despre lume și viață ar putea fi interesantă, dintr-un punct de vedere. Dacă nu ar fi terifiantă. Pentru că fondatorul Facebook poate fi considerat cel mai puternic om din lume: ne cunoaște ideile, gândurile, iubirile, temerile. Viața, cu bune, cu rele. Omul care alege știrile pe care le putem citi, cenzurându-le pe cele care, după gusturile personale, nu ne-ar interesa, își începe manifestul cu o intrebare: – Construim oare lumea care ne place?

Cele mai bune oportunități ale noastre sunt globale, scrie el, spunand că astfel „putem răspândi prosperitatea, libertatea, pacea, progresul și putem înfrânge terorismul, schimbările climatice, sărăcia. Pentru a progresa, umanitatea trebuie să se unească, să nu gândească în termeni de orașe sau națiuni, ci ca și cum ar fi o comunitate globală”.

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.