Lasa ca merge si asa

„Lasa ca merge si asa”.
Una dintre credintele cele mai nefaste ale mentalitatii autohtone. Ne lovim la fiecare pas de lipsa de responsabilitate si lipsa de profesionalism. Iar daca altii nu fac, noi de ce sa facem mai bine?

Avem in minte acest virus care ne indeamna spre lene, cat mai putin efort, insa avem pretentii si asteptari maxime. Oamenii nu-si asuma nimic, nu-i intereseaza nimic, au o stare de pasivitate generalizata, lipsa de initiativa atat fata de propria viata cat si fata de rezultatele activitatii lor profesionale. Sigur ca sunt si exceptii, dar chiar si aceste exceptii se confrunta cu presiunea sociala – „Tu de ce muncesti mai mult sau mai bine? Esti prost?”

Asteptam sa primim salarii mari pentru cat mai putin efort. Doar ni se cuvine. Sa ni se dea. Doar nu om fi fraieri sa muncim. Mergem la job ca si cum ar fi sfarsitul lumii. Nu stim sa avem sentimentul satisfactiei atunci cand suntem multumiti de activitatea noastra, nu ne implicam cu adevarat in nimic. Tot ce conteaza este sa primim cat mai mult pentru cat mai putin. Suntem extrem de sensibili la feedback-uri negative si asteptam laude pentru lucrurile normale care sunt in responsabilitatea noastra sa le facem.

Cumva nu am depasit mentalitatea unui copil care face doar ce i se spune, isi indeplineste fara tragere de inima si cat mai superficial indatoririle. Este dependent de recompensa si de fapt asta este singura motivatie pentru care totusi face ceva. Nu are o motivatie interioara si nici nu isi asuma nimic.

Un adult ar fi normal sa aiba o motivatie intrinseca. Sa isi asume responsabilitatea muncii sale, indiferent daca este angajat sau lucreaza pentru el insusi. Multi oameni nu isi doresc sa fie independenti profesional pentru ca fara implicare, efort, profesionalism si asumare, nu ar putea sa isi asigure existenta pe o piata libera. Asa ca prefera sa stea angajati si sa aiba pretentii exagerate pentru munca lor mediocra.

Tara asta este cum este din cauza acestei mentalitati. O schimbare reala s-ar putea produce doar daca ne-am maturiza si am deveni, fiecare dintre noi, asumati si responsabili. Cand fiecare dintre noi ar da totul si ar incerca sa-si faca cat mai bine treaba, totul in jurul nostru s-ar schimba. Astfel am avea sisteme functionale la toate nivelurile – sanatate, educatie, infrastructura, turism s.a.m.d.

Profesionistii, oamenii de valoare, au inteles ca munca de calitate il innobileaza pe om si ii aduce tot ceea ce-si doreste in viata. Oamenii harnici, responsabili, asumati si cu initiativa au intotdeauna tot ceea ce le trebuie. Ceilalti se victimizeaza, se plang si au pretentia sa fie asistati social.

Fii un profesionist desavarsit, adu valoare prin ceea ce faci fara sa te gandesti doar la bani si vei vedea ca viata iti va aduce tot ceea ce-ti doresti. Pe merit!

sursa: Ursula Sandner

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.