Snecurile si motoarele electrice – o combinatie ideala

Inca din cele mai vechi timpuri transportul materialelor a ridicat probleme, in special atunci cand era vorba de cantitati semnificative formate din substante solide de dimensiuni reduse si o structura granulara precum granele, nutretul pentru animale, diverse agregate, cenusa si multe altele. Au existat multe tentative pentru a crea un astfel de sistem eficient pana la materializarea transportorului cu snec. Principiul de functionare al acestor tipuri de transportoare este relativ simplu: un tub, inchis sau deschis, in care se afla o lama spiralata libera sau infasurata in jurul unui ax, asemanatoare unui surub. Prin rotirea axului si in consecinta a lamei se impinge materialul de transport in fata. Viteza si volumul cantitatii transferabile este dependenta de viteza de rotatie a axului, ceea ce face ca snecul sa poata fi folosit in diverse industrii in care este necesara livrarea unei cantitati masurabile. In plus snecurile pot fi folosite in mai multe unghiuri, inclusiv vertical, si poate astfel sa livreze astfel materialul pe suprafete aflate la inaltimi mai ridicate decat a sursei de unde este preluat.

Una din cele mai uzuale aplicatii ale snecului este in agricultura, unde este folosit pentru mutarea cerealelor din combine in camioane sau vagoane, iar apoi, tot prin intermediul unor snecuri, in depozite sau granare. O alta aplicatie tot din domeniul alimentar se intalneste in procesarea alimentelor si in special a carnurilor. Bucati de carne sunt transportate prin intermediul unui snec catre o lama rotativa care are scopul de a toca materialul folosit, care apoi ajunge pe mesele tuturor iubitorilor de carnati, crenvursti, caltabosi si de alte mancaruri in care este folosita carnea tocata.

Alte aplicatii pentru dispozitivele de tip snec pot fi sistemele de epurare a apei (eliminarea materiilor solide), eliminarea cenusei de boilerele industriale, transportul aschiilor de lemn. De asemenea tuburile snecurilor, atunci cand sunt inchise etans, fac ca in timpul transportului materialul sa nu fie susceptibil la efectele vremii, al prafului sau al unor daunatori, precum rozatoarele.

Design-ul compact si abilitatea de a functiona , in unghi, contra fortei gravitationale, le fac foarte utile atunci cand se lucreaza in spatii mici care nu ar fi adecvate altor tipuri de echipamente de transport. Principiul simplu de functionare le face sa fie usor de instalat si de mentinut.

Pentru punerea in functiune a acestor snecuri este nevoie, bineinteles de un motor, si ce metoda este mai buna decat un tip de motor care transforma energia electrica in miscare rotativa. Motorul electric exact asta face: preia curent electric de la un acumulator sau direct de la reteaua de alimentara si il transforma in lucru mecanic pe care il livreaza cu ajutorul unui ax, cu alte cuvinte prin rotatie. Va puteti imagina ca aceasta combinatie, motor electric – snec, este ideala, exista insa un mic dezavantaj: motoarele electrice au viteze foarte mari de rotatie, ceea ce inseamna ca viteza cu care ar fi rotit snecul ar fi prea mare, care ar duce la deteriorarea lui si al materialelor transportate. Solutia vine din partea motoreductoarelor care, micsoreaza numarul de rotatii pe minut al motoarelor electrice, crescand in acelasi timp cuplul acestora.

Care este insa principiul de functionare al acestor motoare electrice? Ele se folosesc de un conductor prin care se trece un curent electric, obtinandu-se astfel un electromagnet. Acest conductor este apoi plasat intr-un camp magnetic. Datorita proprietatii fundamentale a magnetilor: polii opusi se atrag iar cei identici se resping, polii conductorilor vor fi tot timpul atrasi si respinsi de polii campului magnetic, obtinandu-se o miscare circulara constanta. Din punct de vedere al constructiei toate motoarele electrice poseda doua componente principale: statorul si rotorul. Statorul este partea fixa si include carcasa, bornele de alimentare, armatura feromagnetica si infasurarea statorica. In functie de modul de configurare a motorului, actionand ca un camp magnetic si interactionand cu armatura pentru a crea miscare sau poate actiona ca armatura aflata sub influenta bobinei de camp a rotorului. Partea mobila se numeste, rotor, care este deobicei intern si este format dintr-un ax si o armatura ce sustine infasurarea rotorica. Intre cele doua componente exista o portiune libera numita intrefier, care are rolul de permite miscarea rotorului.

Exista doua categorii mari de motoare electrice: cele care folosesc curentul continuu (motoare cu sau fara perie) si cele care folosesc curentul alternativ (motor electric trifazat, cu 2 turatii).

Domeniile in care sunt folosite si aplicatiile motoarelor electrice sunt extrem de numeroase si pot fi intalnite in aparate din domeniul casnic, precum ar fi mixerele, ventilatoarele si aparatele de aer conditionat, calculatoarele (ventilator, hard-disc, unitati optice) si in cele din domeniul industrial sau al transporturilor: macarale, lifturi, masini, snecuri, benzi transportoare, polizoare, alezoare si multe multe altele.

De fapt, aproximativ 60% din productia mondiala de electricitate ajunge sa fie folosita de aceste motoare, deci puteti fi siguri ca oriunde v-ati afla pe aceasta planeta in spatele aproape a oricarei miscari mecanice din jurul dumneavoastra sta actiunea unui astfel de motor. Electricitatea si motoarele electrice au schimbat si continua sa schimbe in bine fata planetei, reducand dependenta de motoarele care folosesc combustibilii fosili si punand in functiune tot felul de aparate si dispozitive, precum sunt masinile de tuns iarba si o multitudine de alte dispozitive de mentenanta a gazonului si gradinii.

 

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.