Tie cine iti conduce viata – gura lumii?

Societatea iti transmite mesaje directe sau subliminale care te fac sa crezi ca:
1. Suferinta este o virtute, iar cei care nu sufera sunt “nebuni”. Toata lumea sufera si toti suntem martiri sau victime ale vietii, asa ca si tu trebuie sa fii la fel. Asta este “normalitatea”.
2. Este firesc sa faci compromisuri sau sacrificii pentru binele altora, cu pretul renuntarii la tine insuti. Si asta este o virtute.
3. Iubirea de sine inseamna egoism si este un “pacat” – trebuie ca intotdeauna sa ii pui pe altii mai presus de tine.
4. Este extrem de important ca ceilalti sa te placa si sa te accepte – de aceea trebuie sa te conformezi la ceea ce vrea lumea de la tine – asculta de “gura lumii”.

5. Nu ai voie sa iesi din tiparele prestabilite de altii: familie, religie, prieteni. Trebuie sa stai in banca ta si sa faci ce face toata lumea.
6. Chiar daca vrei sa spui “nu”, trebuie sa spui “da” – sa lasi de la tine, sa iti anulezi nevoile, dorintele, planurile si visurile. Pentru ca “asa se face” daca vrei “sa fie bine”.
7. Fericirea este un concept abstract, care nu exista decat pentru momente scurte sau iti este data de altii. Doar “nebunii” sunt fericiti mai mereu, iar daca nu vrei sa fii considerat anormal, nu ai voie sa fii fericit, sa te bucuri de tine insuti si de viata ta.

8. Nu poti sa faci ce vrei tu cu viata ta. Trebuie sa iti asumi obligatia de a-i multumi pe altii, de a te lasa manipulat, conditionat si santajat emotional de ei. Este in regula daca procedezi si tu la fel cu ei.
9. In viata faci ce “trebuie”, nu ce iti doresti tu. Daca faci ce vrei tu inseamna ca esti egoist.
10. Valoarea ta este stabilita de altii, de laudele sau de criticile lor. Nu ai voie sa spui ca ai incredere in tine, ca te pretuiesti sau ca esti valoros. Altii trebuie sa decida daca meriti sau nu toate acestea, in functie de cat de mult corespunzi asteptarilor lor.

Daca nu respecti aceste lucruri, ti se spune ca vei fi marginalizat, respins, ca vei atrage oprobiul public… pe scurt – va fi groaznic. Insa acestea sunt doar frici si credinte limitative ale oamenilor care isi sacrifica fericirea pe altarul confortului, mediocritatii, stabilitatii si iluziei controlului.

Stii de fapt ce se intampla cand nu mai lasi ca aceste credinte sa iti conduca viata? Renunti la poveri inutile, iti dai seama ca poti sa iti traiesti viata liber, sa iti urmezi visurile si sa te bucuri de viata.

Si stii ce se mai intampla? Devii o sursa de inspiratie pentru cei indecisi si le insufli si lor curajul de a trai autentic, in acord cu sinele lor adevarat. Asa vom crea o societate de oameni multumiti de sine, increzatori, puternici si pozitivi.

Tie cine iti conduce viata – gura lumii sau vocea autenticitatii din interiorul tau?

Sursa: Ursula Sandner

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.