Seneca moralist

De tranquillitate animi (pacea mintii)

Daca pana acum asociam viata sociala cu cea scrisa in perioada lui Caragiale, va propun o discutie scrisa acum 2 mii ani. Deci, nimic nou sub soare, matricea umana nu se schimba, ci imbraca diverse forme.

Moartea lui Seneca

Este uimitoare teoria prepsihanalitică a taedium vitae, a plictisului existențial, văzută de Seneca in micul tratat despre Liniștea Sufletească, scris prin anul 50 al erei noastre, pe când autorul era consilier al Impăratului Neron.

După ce constată că viciul este infinit în varietate, dar uniform în rezultate, care constau în a-ți displace ție însuți, Seneca discerne
acel plictis, acea nemulțumire de sine, acea agitație a unui suflet care nu se mai sprijină pe nimic… tristețea și neliniștea impacientă a inacțiunii; și, neavând curajul să ne mărturisim nouă înșine cauza răului, rușinea produce refluxul angoaselor în interiorul sufletului; atunci dorințele, strâmtorate într-un loc fără ieșire, se dedau unor groaznice lupte. De aici vin melancolia, langoarea, miile de fluctuații ale unui suflet nehotărât, mereu la îndoială de ce va face și nemulțumit de ce a făcut; de aici acea gelozie dușmană succeselor celuilalt. Într-adevăr, hrana invidiei este lenea nemulțumită; am dori să vedem prăbușirea lumii numai fiindcă noi nu am putut să ne ridicăm. (De tranquillitate animi, II)

Seneca este un moralist

Desigur, Seneca este un moralist; ceea ce el numește „viciu” ar putea fi descris pur și simplu ca „dorință” (în sensul lacanian). Ar putea fi descris ca acea fugă din semnificant în semnificant, fără a ajunge niciodată la semnificat despre care vorbește Lacan (el însuși un moralist care înaintează mascat). Dar esențială este inventarea unei noțiuni, taedium vitae, plictisul și oboseala de-a trăi, care va face o mare carieră, trecând prin Anatomia melancoliei a lui R. Burton până la psihanaliza modernă. Ea este direct legată de depresia cronică ale cărei relații cu pierderea obiectului, pierdere repetată, succesivă, apar ca evidente.

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.