Certurile in relatia de cuplu

Certurile in relatia de cuplu. Cu totii trecem prin astfel de momente, ele sunt inevitabile pentru oricare doua persoane care au o viata in comun. Insa, felul in care ne raportam la aceste conflicte face ca relatia noastra sa devina mai sudata sau sa incepem incet-incet sa ne dusmanim.

Cand apare un conflict, tentatia este sa il invinovatim pe celalalt, sa ne demonstram punctul de vedere, sa castigam lupta sau sa ii impunem celuilalt perspectiva noastra. Ne dorim sa aducem argumente atat de clare, incat partenerul sa fie nevoit sa se aseze in genunchi in fata noastra si sa isi ceara iertare, din tot sufletul. Sau, in dialogul nostru interior, punem la „dosar” probele care s-au adunat de-a lungul timpului si care ne fac sa ne simtim victime in fata partenerului care este agresorul si de la care asteptam acum salvarea.

Izbucnim in lacrimi, refuzam orice altceva decat ceea ce ne dorim sa auzim, amenintam, facem o criza de isterie sau de furie – recurgem la orice mijloc prin care am putea sa castigam aceasta lupta. Pentru ca da, pana la urma, este vorba despre o lupta pentru putere si nu despre cum sa fim mai fericiti amandoi in cuplu – ci doar unul dintre noi.

Daca si tu treci prin astfel de conflicte si mai ales daca tu esti cel care le initiaza, poate ar fi ok sa te intrebi care este contributia ta la situatia actuala.

Ce anume poti tu sa iti asumi din declansarea acelui conflict?

Ai traume din trecut (din copilarie sau din alte relatii) si esti foarte sensibil la anumite subiecte, atitudini sau comportamente de-ale partenerului tau?
Ai asteptari nerealiste de la cel de langa tine, pe care poate nici nu i le comunici?
Esti dependent de partenerul tau si iti doresti sa il determini sa isi asume responsabilitatea pentru fericirea ta?
Esti pur si simplu egoist si egocentric si nu accepti ca partenerul tau sa fie altfel decat vrei tu?
Ii ceri partenerului sa faca compromisuri, sacrificii, sa renunte la sine ca sa te multumeasca pe tine?

Daca acestea sunt cauzele pentru care se declanseaza conflictele in relatia voastra, problema este la tine si nu la partenerul tau. Constientizeaza-le si cauta sa le rezolvi, fara sa mai pui povara asupra relatiei tale. Pe termen scurt s-ar putea sa ai sorti de izbanda (deoarece din pacate oamenii sunt reactivi la vina si la rusine, la manipulare si santaj emotional), insa pe termen lung relatia voastra se indreapta catre un dezastru.

Inainte de a cauta vina la celalalt, poate ar fi ok sa te intrebi ce anume iti apartine si sa cauti sa iti rezolvi singur problemele emotionale sau de alta natura.

O relatie armonioasa nu este un camp de lupta intre doua persoane care sufera, ci un spatiu unde ne desavarsim si ne impartasim fericirea si iubirea.

 

5 gânduri despre “Certurile in relatia de cuplu

  1. Sa repari ceva ce deja nu mai merge, mie personal mi se pare foarte greu. Se ajunge la anumite separari emotionale ce cu greu pot fi reunite. Eu personal nu as reusi. Certurile pt mine sunt sursa de inchidere si de respingere. Nu mai spun de planul sexual care nici nu ar mai intra in discutie. Posibil daca accepti relatia ca fiind un conteact sa renegociezi. Dar e departe de a mai numi iubire si compatibilitate.

    Apreciază

  2. Nu este sanatos sa evitam conflictele si sa tinem in noi lucruri nespuse. Important este sa gasim o forma prin care sa comunicam cu celalalt si inainte de asta, sa ne asumam responsabilitatea pentru contributia noastra la aparitia acelor nemultumiri.

    Apreciază

  3. In price cuplu se regasesc contraziceri, care are orgoliul mai made, care este mai incapatanat etc. Cum depaseste fiecare dintre parteneri momentul este cheia, felul in care se apeleaza la communicare si la a intelege dorintele celuilalt. Uneori, dam dreptate doar ca sa nu mai continuam cearta…chiar daca asta ne afecteaza orgoliul.

    Apreciază

  4. In orice cuplu se regasesc contraziceri, care are orgoliul mai mare, care este mai incapatanat etc. Cum depaseste fiecare dintre parteneri momentul este cheia, felul in care se apeleaza la communicare si la a intelege dorintele celuilalt. Uneori, dam dreptate doar ca sa nu mai continuam cearta…chiar daca asta ne afecteaza orgoliul.

    Apreciat de 1 persoană

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.