Un copil este dependent de parintii sai

In copilarie parintii iti conditionau comportamentul, utilizand de multe ori santajul emotional, prin inducerea sentimentului de vina sau de rusine. „Din cauza ta ma doare capul”, „imi sacrific viata pentru tine”, „m-ai facut de mirul lumii”, etc.

Un copil este dependent de parintii sai in lupta pentru supravietuire, astfel ca isi doreste sa ii multumeasca pentru ca bunastarea lui sa fie asigurata. Este atent la remarcile lor si se straduieste sa le faca pe plac. Daca greseste, si ii sunt induse sentimentele de vinovatie sau rusine, copilul simte ca cerul s-a prabusit asupra lui. Este un sentiment coplesitor pentru orice copil si imi imaginez ca si tu poti sa iti aduci aminte de astfel de momente din copilaria ta.

Copilul inregistreaza in mintea sa reactiile adultilor la comportamentele sale, precum si starile sale emotionale care au decurs de aici. Astfel, atunci cand ajunge adult, va fi putea fi usor manipulat de alti oameni prin inducerea sentimentelor de vinovatie sau rusine. Mintea sa, pe principiul stimul – raspuns, va reactiona cu aceeasi intensitate a trairii ca si in copilarie. Pentru ca sa scape de aceasta traire, omul este dispus sa faca orice pentru altii – compromisuri, sacrificii, sa renunte la sine si la nevoile sale, etc., doar ca sa nu se simta vinovat ca ii „dez-amageste” pe cei dragi.

Insa, atunci cand esti adult, supravietuirea ta nu mai depinde de validarea celor din jur. Nu mai trebuie sa faci ce vor altii pentru ca, chiar daca se supara pe tine ca nu le satisfaci nevoile egoiste, tu poti oricum sa supravietuiesti.

Nu te mai lasa manipulat de supararile, dezamagirea sau lacrimile celor din jur. Nu este treaba ta sa ii faci pe altii fericiti, asa cum nu este nici responsabilitatea lor sa faca asta. Nu accepta sa faci compromisuri pentru binele altcuiva si nici nu iti mai trai viata in functie de toanele altora.

Adu-ti aminte faptul ca este foarte posibil sa fii victima santajului emotional atunci cand cineva incearca sa te faca sa te simti vinovat sau rusinat si opreste astfel de tentative cu fermitate.

sursa: Ursula Yvonne Sandner

2 gânduri despre “Un copil este dependent de parintii sai

  1. Fiecare îşi educă copilul în felul său , mulți cu şantaje mari ați cu şantaje mici şi echivalențe , la mine cînd am fost copil și elev bunicul îmi punea întrebarea : ceilalți au doua capete , nu deci încearcă sa fi ca ei sau mai bun , iar tata și mama ma întrebau ce-mi doresc şi dacă învățăm aveam , dar oricum învățam , eu la rîndul meu tot așa am vorbit cu frumosul cu fata mea civilizat şi-n explicam cum ma învățat bunicul , cu vorba buna şi cu calm rezolvi mult mai bine orice !

    Apreciază

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.