Dezvoltarea personală a copiilor face ca aceştia să devină adulţi responsabili, care să poată face faţă evenimentelor de orice natură din viaţa lor şi care îi învaţă de ce respectul influenţează într-o mare măsură comunicarea eficientă cu ceilalţi.
Copiii de la o vârstă foarte mică au o dorință și o necesitate biologică de a acumula informație. Cu cât copilul este implicat în activități potrivite vârstei lui, fizice sau social-emoționale, cu atât capacitatea lui de învățare în viitor va fi crescută. Creșterea gradată și în timp a complexității experiențelor la care este supus un copil conduce la niște răspunsuri la fel de complexe din partea lui.Ultimele descoperiri în domeniul neuroștiințelor au demonstrat că mediul în care un copil se formează este extrem de important în dezvoltarea intelectului. Această etapă a dezvoltării creierului este în general în intervalul 0–2 ani, cu finalizarea rețelei de bază a creierului în jurul vârstei de 3 ani. Propriu-zis, în primii ani de viață ai copilului, creierul se ocupă cu învățarea. Acesta este ca un calculator care creează conexiuni electrice între neuroni, numite sinapse.
Superdotarea este o manifestare umană deosebită, cu multiple fațete, având ca element comun excepționalitatea și fiind realizată prin combinarea fericită a unor capacități intelectuale și aptitudini deosebite cu anumite trăsături de personalitate (și în condițiile unui mediu socio-familial-cultural favorizant). Copiii superdotați nu constituie un grup populațional omogen. Nu se poate vorbi de un profil psihologic unic.Totuși, superdotații constituie un grup aparte, care se diferențiază prin caracteristicile de personalitate, stil de învățare, mod de interacționare cu semenii etc.Ei trebuie considerați persoane cu nevoi speciale, tocmai pentru că sunt speciali.
indentificarea unui copil superdotat se face cu ajutorul unor persoane specializate, dar exista cateva semne care tradeaza inclinatiile micutilor, pe care parintii le pot observa cu usurinta.
Micutul tau poate sa realizeze un puzzle inca de la varsta de un an si jumatate fara sa se straduiasca prea tare? Poate sa numere fara sa se incurce? Mai mult decat atat, foloseste formula “pentru ca” pentru a-si explica anumite fenomene? (de exemplu: Iarna este frig pentru ca-mi pun geaca pe mine, pentru ca trebuie sa-mi fie cald, pentru ca nu vreau sa racesc”). Ei bine, s-ar putea sa ai un copil superdotat.