Investeste in tine, in cursuri de formare profesionala

Investeste in tine, in cursuri de formare profesionala

Fiecare om isi doreste sa fie perceput doar intr-o lumina pozitiva de cei din jur, sa fie apreciat si sa primeasca validarea altora. Am decis sa scriu acest articol pornind de la un anunt gasit pe net in ceea ce priveste formarea profesionala.

Fac o paranteza si spun ca unii oameni se prezinta in fata altora prin ceea ce sunt, prin plusul de valoare (intrinseca) pe care-l aduc celor din jur, insa altii, isi doresc sa le arate celorlalti cum ar dori ei sa fie perceputi, prin ceea ce au. Astfel, isi pun toata energia in a obtine simbolurile de status si rol – masini, case, haine, ceasuri, calatorii, bani, s.a.m.d. – pentru ca sa se asigure ca isi compenseaza sentimentul de inferioritate prin ceea ce le arata altora ca detin.

Vorbesc aici despre consumul ostentativ – de exemplu sunt persoane care isi iau o anumita masina, desi nu si-o permit, doar ca sa le arate altora cat de valorosi sunt – si despre consumul in compensatia sentimentului de inferioritate pe care il au. Acesti oameni alearga dupa simbolurile de status deoarece inconstient isi imagineaza ca daca le au, ceilalti ii vor percepe altfel decat se vad ei pe ei insisi in interiorul lor. Se straduiesc sa umple o carenta la nivelul lui „a fi” cu un obiect. Gandesc cumva in felul „daca am acel obiect care apartine in mod normal altor categorii sociale, voi fi perceput la fel ca si ei, deci voi fi valoros”.

Partea trista a unui altfel de comportament de consum – ostentativ si in compensatie – este faptul ca oamenii investesc in imagine, nu in formarea lor profesionala si pe langa faptul ca nu reusesc decat sa devina forme fara fond, ambalaj lipsit de continut, muncesc, se streseaza si traiesc pentru bunurile pe care isi doresc sa le detina.

Insa, ei trec cu vederea un lucru si anume faptul ca abordarea ar fi bine sa fie alta: sa devina persoane cu valoarea intrinseca, sa fie valorosi prin ceea ce sunt si prin plusul de valoare pe care il aduc omenirii, iar in acest fel, abundenta materiala si simbolurile de status si rol le vor obtine in mod natural.

A fost cam mare paranteza, sa revin la cursuri de formare profesionala, pentru ca se leaga intr-un fel cu ceea ce am spus inprima parte! In opinia mea este important sa investesti in tine, in formarea ta profesionala. Este important, indiferent de meseria pe care o ai sa stii totul despre ea. Sa fi un bun profesionist, chiar daca esti brutar sau cosmetician. Lucrurile descrise la inceput, pot veni ca o recunoastere a ceea ce reusesti sa faci in domeniul tau.

Si eu imi doresc sa mai fac niste cursuri, pentru ca intotdeauna mai e ceva de invatat. Traim intr-o continua schimbare si lucruri pe care ieri le considerai a fi o noutate in domeniu peste putin timp sunt depasite.

Asadar. trebuie sa investesti in tine, in formarea profesionala, in valoarea ta intrinseca si vei avea tot ceea ce-ti doresti.

2 gânduri despre “Investeste in tine, in cursuri de formare profesionala

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.