Vine Craciunul! Fabrica din Cluj

O fabrică din Cluj-Napoca lucrează la capacitate maximă pentru ca globurile din sticlă produse aici să ajungă la timp în brazii de Crăciun din întreaga lume. Un glob costă între 80 de eurocenţi şi 15 euro, iar majoritatea producţiei este exportată în Uniunea Europeană şi în SUA, relateazămediafax.ro.

Fabrica din Cluj-Napoca are doar 33 de angajaţi, dar este cea mai mare din România care produce globuri din sticlă, având o cifră de afaceri de 2 milioane de lei pe an.

Modelele se contractează cu un an înainte, la marile târguri de profil care au loc la Frankfurt, New York sau la Paris, de unde vin comenzile. Pe an, producţia ajunge la aproximativ 800.000 de globuri de diferite modele, culori şi dimensiuni, pictate manual.

Un glob simplu se produce, de exemplu, într-o cantitate de 200 de bucăţi pe zi, dar sunt şi globuri complexe, mai mari, cu un diametru de 15 centimetri, cu picturi vintage, ca un tablou, din care se fac doar opt bucăţi pe zi. Costul unui glob este între 80 de eurocenţi şi 15 EURO, în funcţie de mărime şi de complexitate.

„Suntem într-o activitate continuă, globurile noastre trebuie să ajungă la clienţii din Europa, din Germania, Italia, Franţa, Lituania, Austria sau Belgia, dar şi pe brazii românilor. Cele pentru SUA au plecat deja, avem peste 70 la sută din export pe piaţa americană. Avem diverse modele, pentru Europa mult mai liniştite, clasice, în culori precum mov, albastru, alb, roşu sau verde, cu reni, cu Moş Crăciuni şi oameni de zăpadă, iar pentru SUA sunt modele încărcate, cu culori vii, amestecuri de culoare”, a povestit Mihaela Turcu, administratorul fabricii, pentru sursa citată.

Pictoriță de globuri de 40 de ani

În „paradisul globurilor” sunt expuse şi globuri sub formă de prăjitură, de clopot, de ceainic, de cană sau de vulpe polară. Unele sunt pictate cu iazuri cu broscuţe, Castelul lui Dracula sau cu renii lui Moş Crăciun.

„Prin tradiţie, globurile de sticlă sunt mult mai luminoase şi mult mai bogat lucrate decât cele din plastic”, explică Turcu.

Din tuburi lungi de sticlă, aduse din Germania, globurile iau diverse forme în secţia unde suflătorii le modelează cu ajutorul lămpilor cu gaz. Apoi, globurile sunt pictate manual.

Foto: Dan Bodea transilvaniareporter.ro: Foto Dan Bodea transilvaniareporter.ro


Mariţa Hopârtean are 57 de ani şi lucrează de 40 de ani ca pictoriţă de globuri, fiind cea mai veche angajată a fabricii. Nu a făcut nicio şcoală de pictură, ci a învăţat din mers, pentru că i-a plăcut întotdeauna desenul.

A pictat globuri şi înainte de 1989, dar atunci nu erau atât de complexe şi nici nu exista o atât de mare varietate de culori şi modele. Acum pictează între 50 şi 100 de globuri pe zi, în funcţie de model.

„Lucrez de 40 de ani numai la făcutul globurilor. Este o meserie frumoasă, pe care o fac cu drag şi cu plăcere”, spune pictoriţa.

SURSA: adevarul.ro

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.