O premieră pentru munţii României

O echipă alcatuită din voluntari şi salvamontişti a reuşit să facă munţii României mai siguri. Este vorba de un proiect realizat în premieră, în judeţul Gorj, care merită să fie extins la nivel naţional.

În această vară, peste 50 de voluntari ai Asociaţiei Montane Carpaţi şi ai Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj au marcat din nou traseul principal de creastă din munţii Godeanu şi o parte din traseele adiacente. Muntele Godeanu este unul dintre cele mai izolate masive muntoase din România. Accesul din toate cele trei judeţe care îl înconjoară (Gorj, Hunedoara şi Caraş-Severin) este greoi, necesitând între 5 si 12 ore de mers.

Izolarea are şi ea părţile ei pozitive (în acest masiv, ai foarte mari şanse să dai peste adevăraţi iubitori de munte), dar şi de câteva aspecte negative. Unul dintre dezavantaje este orientarea vizuală dificilă pe vreme nefavorabilă. În cazul unui accident, turistului îi este foarte greu să comunice locul exact în care se află.

Plecând de la aceste detalii, salvamontiştii gorjeni s-au hotărât să deruleze un proiect unic la nivel naţional. Astfel, toţi stâlpii de marcaj au fost numerotaţi cu un anumit cod. Coordonatele topografice ale acestora au fost notate şi, cu ajutorul datelor, a fost întocmită o hartă digitală cu repartiţia stâlpilor în masiv.

Astfel, în caz de accident, turiştii, chiar dacă nu au la îndemână un dispozitiv GPS de pe care să citească coordonatele geografice, vor transmite salvatorilor care este codul de pe cel mai apropiat stâlp de locul accidentului, locul putând fi identificat imediat de către salvatori sau transmis către elicopter, pentru o mai rapidă acţiune de salvare aero, conform site-ului: gorjeanul.ro.

„Noul sistem de marcaje folosit pentru săgeţile indicatoare şi panourile indicatoare este prevăzut şi cu reguli de comportament pe munte sau pe sectoarele când traseele traversează areale naturale protejate, măsuri prin care se speră să se ofere nu numai un sentiment de siguranţă turistului, ci şi un semn de civilizaţie montană. Trebuie menţionat că întreg proiectul a fost susţinut financiar din sponsorizări sau din bugetele personale ale participanţilor”, a confirmat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Salvamont din Gorj.

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.