Lucrurile necomunicate iti intuneca existenta

Lucrurile pe care nu le spui, desi ar trebui comunicate celuilalt, ajung sa te impovareze si sa-ti intunece existenta.

De multe ori, ne este teama sa vorbim despre ceea ce simtim, fie ca dorim sa-i protejam pe ceilalti, fie ca ne este frica sa nu pierdem o relatie.

In timp, lucrurile nespuse creeaza adevarate ziduri si bariere in relatia cu celalalt. Acumulam frustrari, resentimente, nu mai putem sa-l privim pe celalalt in ochi, il evitam sau din contra devenim foarte disponbili si facem lucruri pe care nu vrem de fapt sa le facem doar ca sa ne compensam cumva sentimentele de vinovatie sau de rusine.

„Vreau sa-l protejez”, „nu vreau sa-l necajesc”, „mi-e teama ca s-ar supara / l-as pierde daca ar stii ce gandesc”, „mi-e frica de conflict”, s.a.m.d., si astfel continuam intr-o maniera disfunctionala relatii care ar putea poate sa fie mult mai deschise si mai armonioase.

Intr-o relatie apropiata, de cuplu, de familie sau de prietenie, lucrurile nespuse deterioreaza calitatea relatiei. Ofera-le credit oamenilor dragi tie, asuma-ti adevarul tau propriu si comunica-l. Nu-i mai trata ca pe niste copii neajutorati care nu pot sa-si gestioneze emotiile, sunt si ei adulti ca si tine si merita sa traiasca in realitate.

Nu-i mai tine in iluzie, minciuna sau amagire pe cei din jurul tau pentru ca nu in acest fel se contruiesc relatiile sanatoase. In plus, nu vad care este satisfactia ta sau chiar dorinta de a continua o relatie in care nu poti sa fii tu insuti sau nu poti sa fii sincer.

O relatie functionala se contruieste pe adevar si pe asumarea realitatii proprii si a celuilalt. Acceptarea, intelegerea celuilalt si empatia sunt ingrediente necesare intr-o interactiune pozitiva si evolutiva.

Poti sa spui oricui orice, doar este necesar sa gasesti forma potrivita. Nu trebuie sa te certi cu nimeni si nimeni nu ar trebui sa se simta atacat atunci cand tu vorbesti despre adevarul tau propriu. Ai dreptul sa simti si sa gandesti orice, iar o persoana care te iubeste sau tine la tine, ar fi normal sa caute sa te inteleaga, sa te cunoasca cu adevarat si sa te accepte asa cum esti.

Nu te mai impovara inutil, nu-ti mai da voie sa te sufoci sub greutatea lucrurilor pe care nu le spui, ci comunica asertiv despre tine, despre gandurile si trairile tale.

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.