Fermierii romani si semintele romanesti

Fermierii nostri, cei care cultivata porumb se reintorc semintele din boabe romanesti dupa ce multi ani de zile le-au preferat pe cele aduse din import, afirma cercetatorii de la staţiunea de cercetare si dezvoltare agricola Turda.  De 40 de ani, la aceasta statiune se studiaza si se imbunatateste hibrizii din porumb pentru a putea reveni in aceasta piata.

Ioan Has lucreaza la aceasta Statiune de Cercetare si Dezvoltare Agricola din Turda de peste 40 de ani. A lucrat la foarte multi dintre hibrizii autohtoni de porumb din ultimele decenii si care sunt din nou extrem de cautati de fermieri pentru ca au fost creati special pentru condiţiile meteo din Romania.

„Au o adaptabilitate faţă de condiţiile de mediu în care au fost create. În ultimii ani condiţiile de mediu s-au schimbat destul de mult”, spune de altfel, cercetatorul.

Din dorinţa de a avea productii foarte mari, fermieri romani au folosit in ultima vreme seminte din import. Deoarece aceste seminte sunt potrivite climatului mai umed din Franţa sau Germania, dar la noi nu au dat productiile asteptate.

„La un moment dat, piaţa hibrizilor de porumb era ocupată în proporţie de 80% de hibrizii străini”, a declarat Ioan Haș.

„La început, toată lumea a pornit cu hibrizi străini, extraordinar de buni, prezentările sunt foarte frumoase, dar sincer și cu mâna pe inimă vă spun: hibridul român este mult mai rezistent la condiţiile în care le punem noi”, spune fermierul Ilie Pamfilie.

Iuliu Suatean, reprezentantul al Directiei Agricole Cluj, spune ca sunt multi fermieri care au inceput sa cumpere seminye produse de Statiunea de Cercetare de la Turda sau de la cea de la Fundulea din judetul Calarasi.

„E un pas normal pe care îl fac agricultorii şi cred că asta pentru ei duce la o siguranţă a unei producţii”, spune axesta.

Mai este un argument in favoarea semintelor autohtone. Hibrizii de porumb romanesc sunt cu 50% mai ieftini decat cele din import.

 

2 gânduri despre “Fermierii romani si semintele romanesti

 1. Nu e vorba ca se reintorc
  La drept vorbind multi hibrizi de la multinationale sunt luati taman de la institutiile de cercetare romanesti pentru ca sunt mai ieftini, doar ca ei nu stiu sa si le promoveze si nici nu au interes
  Fermierii cumpara soiurile care le asigura nu doar productivitate, ci si rezistenta la anumite boli si daunatori.
  Institutele de cercetare si-au vandut pamanturile si cercetarile in functie de interesele sefilor lor 😦
  Sotul meu are ferma, a lucrat si la Institutul de Cercetare Fundulea, dar si ca director de vanzari la mai multe multinationale asa ca vorbesc in cunostinta de cauza

  Apreciază

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.