Matan Tora-Daruirea Torei

..Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti, cum ne obliga Torah sa facem ceva ce nu poate fi facut.
Cu adevarat, sa stiti ca din acest motiv, Torah nu a fost data sfintilor nostri parinti – Abraham, Isac si Jacob – ci a fost tinuta pana la iesirea din Egipt, cand au iesit si au devenit o natiune intreaga, de sase sute de mii de oameni, in varsta de douazeci de ani si mai mult. Caci atunci, fiecare membru al natiunii a fost intrebat daca este de acord cu acea lucrare mareata. Iar cand fiecare persoana din natiune a fost de acord cu ea in inima si in sufletul sau, si a spus, Vom face si vom auzi, atunci a devenit posibil sa fie respectata toata Torah, iar ceea ce fusese imposibil inainte a devenit posibil.
Asta pentru ca este sigur ca, daca sase sute de mii de oameni isi abandoneaza lucrarea pentru satisfacerea propriilor nevoi si nu se ingrijoreaza de nimic, decat sa stea de paza pentru ca aproapelui lor sa nu-i lipseasca nimic – si mai mult, ca vor respecta aceasta cu o mare iubire, cu inima si cu sufletul lor, in intelesul deplin al Mitzva, Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti – atunci e mai presus de orice indoiala ca niciun om din natiune nu va trebui sa se ingrijeasca de propria sa bunastare.
Din aceasta cauza, el va fi pe deplin liber sa isi asigure propria sa supravietuire si va putea sa respecte cu usurinta Mitzva, Iubeste-ti prietenul ca pe tine insuti, ascultand toate conditiile date in par. 3 si 4. La urma urmei, de ce sa se ingrijoreze pentru propria lui supravietuire, daca are aproape sase sute de mii de iubiti loiali, gata sa se asigure cu mare grija ca nu ii lipseste nimic din ce ii trebuie?
Ca urmare, odata ce au fost de acord toti membrii natiunii, li s-a dat imediat Torah, pentru ca erau in stare sa o respecte.

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.